Ugandas parlament röstar om ny lag: Dödsstraff eller livstids fängelse för hbt-personer i Uganda

Publicerad 2009-10-23 | Uppdaterad 2009-11-16

Kommentera | 1 kommentar

Ugandas parlament står i begrepp att rösta om lagförslaget ”The Anti Homosexuality Bill, 2009” som ledamöter från regeringspartiet lagt fram.

Omröstningen väntas ske någon gång de närmaste månaderna. Enligt internationella bedömare talar mycket för att lagen kommer att godkännas. Även grannlandet Rwanda överväger att kriminalisera homosexuella handlingar.

Det innebär att alla hbt-personer i Uganda riskerar att dömas till livstids fängelse. I vissa fall, till exempel om den åtalade är hivpositiv eller tidigare dömd för homosexualitet, är straffet avrättning.

Den som bara ”avser” att ”begå brottet homosexualitet” ska enligt lagförslaget dömas till sju års fängelse. Om den misstänkte är hivpositiv eller tidigare dömd för homosexualitet är straffet livstids fängelse.

Förslaget innebär också att all information ”som uppmuntrar” homosexualitet förbjuds och bestraffas med upp till sju års fängelse. Samma straff riskerar den som ger ekonomiska bidrag eller upplåter lokaler (eller andra resurser) som anses kunna uppmuntra till homosexuella relationer. Om en frivilligorganisation hålls ansvarig för de påstådda brotten kan chefen för den organisationen dömas till 5–7 års fängelse.

– Detta lagförslag är avskyvärt. Världssamfundet måste agera för att stoppa de planerade lagändringar, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

– ”The Anti Homosexuality Bill” står i direkt motsats till de avtal om mänskliga fri- och rättigheter som Uganda skrivit under. Som ordförandeland i EU måste Sverige snarast rikta tydliga signaler till Ugandas regering om att detta inte kan accepteras, säger Åsa Regnér.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU. 070-552 00 81.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Protestera du också!
protestera mot detta galna lagförslag genom att bidra med din signatur: https://secure.avaaz.org/en/uganda_rights_3/?rc=fbp&pv=3

Sagt av: Helene Delilah 2010-02-26 20:43:18

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt