Visa solidaritet med baltiska Pride-rörelsen

Publicerad 2009-05-10 | Uppdaterad 2009-11-16

Uttalande från RFSU:s kongress 2009.

Kommentera | 0 kommentarer

Nästa helg organiserar hbt-rörelserna i Estland, Lettland och Litauen den gemensamma Baltic Pride-festivalen i Riga.

Tidigare år har Pride-firanden i Baltikum kantats av diskriminering, våld och kränkningar. 2006 blev Estlands pride-deltagare attackerade med stenkastning och Lettlands pride-parad möttes av tårgas. I Litauen har det ännu inte gått att genomföra paraden på grund av den våldsamhet som hbt-rörelsen bekämpas med.

Våldet har ofta kommit från högerextrema kretsar uppmuntrade av politiker och religiösa ledare. I år har en koalition av de största kristna församlingarna i Lettland gått samman med ett antal etablerade politiker för att stoppa paraden.

I ett brev till stadens ledning skriver de bland annat att paraden är ”propaganda för en omoralisk och onaturlig livsstil” samt att ”en minoritets rättigheter inte får sättas före majoritetens värderingar, rättigheter och intressen, speciellt inte med tanke på det inflytande sådant har på ungdomar och barn”.

Det är därför med stor glädje som RFSU kan konstatera att svenska regeringen kommer stötta den baltiska hbt-rörelsens kamp för allas lika värde genom att integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) deltar i Baltic Pride.

Det är oerhört viktigt att vi visar solidaritet med hbt-rörelserna i de baltiska länderna och deras kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

RFSU har av den anledningen överlämnat ett brev till Lettlands, Estlands och Litauens ambassader och regeringar i vilket vi kräver att myndigheterna:

  • inte faller för trycket från de religiösa och politiska krafter som vill stoppa paraden,
  • garanterar Pride-deltagarnas yttrandefrihet och säkerhet i de baltiska staterna,
  • tar hatbrott mot hbt-personer på största allvar, samt
  • börjar arbeta långsiktigt för att stoppa diskriminering av personer utifrån kön, könstillhörighet eller sexuell läggning.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt