13 000 namnunderskrifter mot våldtäkt: Nu måste regeringen inrätta en granskningskommission

Publicerad 2010-04-26 | Uppdaterad 2010-04-28

Kommentera | 1 kommentar

I morgon överlämnar RFSU och åtta andra organisationer en lista på över 13 000 namnunderskrifter för krafttag mot våldtäkter.

– Vår namninsamling och våra krav ska ses som en markering av allvaret i situationen. Att tusentals människor utsätts för grova brott utan att samhället förmår utreda, åtala och lagföra mer än en bråkdel är helt enkelt inte acceptabelt, säger Lena Lennerhed, ordförande i RFSU.

Förra året polisanmäldes mer än 4 000 våldtäkter mot personer över 15 år, men det verkliga antalet brott är dock betydligt högre då mörkertalet enligt alla bedömare är mycket stort. I Sverige läggs de flesta våldtäktsärenden ned redan på utredningsstadiet: bara 15 procent ledde till åtal förra året.

Enligt Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, är sexuellt våld ett av de allvarligaste människorättsproblemen i vår tid. Han har uppmanat de europeiska regeringarna och parlamenten att göra mer för att förhindra våldtäkter. Ett viktigt första steg är att undersöka varför så få fall av anmälda våldtäkter leder till åtal – och åtgärda denna brist.

Vi uppmanar nu regeringen att:

  • Anta en särskild handlingsplan för att förebygga och bekämpa våldtäkter och annat sexuellt våld
  • Öka stödet till brottsoffren, bland annat genom att inrätta särskilda mottagningar för våldtagna och se till att långsiktigt professionellt stöd och rehabilitering finns tillgängligt för alla som utsatts för våldtäkt och annat sexuellt våld.
  • Inrätta en oberoende granskningskommission med uppgift att systematiskt samla in information om alla utredningar rörande våldtäkt som läggs ned eller leder till beslut om att inte väcka åtal. Kommissionen ska analysera utredningskvaliteten och identifiera brister så att rättsväsendets hantering av våldtäktsärenden kan förbättras.

Överlämnandet sker kl 11.30 till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) på integrations- och jämställdhetsdepartementet, Fredsgatan 8, Stockholm.

Bakom uppropet Krafttag mot våldtäkt står RFSU, Amnesty, Män för jämställdhet, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Alla kvinnors hus, Unifem, RFSL och Sveriges kvinnolobby.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekretare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Alkoholrestriktiva åtgärder behövs också
Det är angelägna åtgärder som RFSU föreslår. Men ett viktigt krav saknar jag: att alkoholpolitiken görs mer restriktiv. Alkoholen utlöser nämligen många våldsbrott. 75-80% av alla sådan brott är alkoholrelaterade. Särskilt antalet överfallsvåldtäkterna kan nedbringas genom alkoholrestriktioner.

Vi bör betänka att våldsbrottsligheten aldrig har varit så låg som under motbokstiden.

Sagt av: Lars Torstensson 2010-04-29 16:58:54

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt