Baltic Pride i Vilnius har fått grönt ljus: ”Visar hur viktigt det är att protestera när rättigheter kränks”

Publicerad 2010-05-07 | Uppdaterad 2010-05-10

Kommentera | 0 kommentarer

I dag fattade Litauens högsta administrativa domstol beslutet att tillåta Baltic Pride-paraden i Vilnius. RFSU välkomnar detta.

– Paraden har kommit att bli en allt viktigare symbol för den självklara mänskliga rättigheten att inte bli diskriminerad på grund av könsidentitet eller sexuell läggning. Därför är det oerhört glädjande att paraden nu blir av – trots alla försök att stoppa den, säger RFSU:s ordförande Lena Lennerhed.

Det var i onsdags som en administrativ domstol i Vilnius drog in paradens tillstånd på begäran av riksåklagaren. Beslutet motiverades med att polisen inte kunde garantera den allmänna säkerheten under paraden. Domstolens beslut överklagades av arrangörerna som framhöll att den litauiska poliskåren klarat av betydligt svårare säkerhetsarrangemang tidigare. I dag vid 14-tiden återfick paraden sitt tillstånd.

– Detta visar hur viktigt det är att protestera när grundläggande mänskliga rättigheter kränks. Att inte ge paraden tillstånd hade varit ett stort bakslag för den demokratiska utvecklingen i Baltikum, säger Lena Lennerhed.

Baltic Pride-paraden kommer att genomföras i Vilnius i morgon. RFSU är på plats.

För kontakt och mer information:

Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt