Baltic Pride i Vilnius stoppad: ”Utvecklingen i Litauen ovärdig ett EU-land”

Publicerad 2010-05-05 | Uppdaterad 2010-05-05

Kommentera | 0 kommentarer

I dag beslutade den lokala förvaltningsdomstolen i Litauens huvudstad Vilnius att stoppa Baltic Pride-paraden på lördag. Beslutet, som är preliminärt, motiveras med att deltagarnas säkerhet inte kan garanteras då myndigheterna fått information om planer på attacker mot paranden.

– Om det finns det sådana planer anser jag att skulden för detta i stor utsträckning faller på de politiska krafter som i sina försök att stoppa paraden i det närmaste uppmanat till våldsamheter, säger RFSU:s ordförande Lena Lennerhed.

Baltic Pride har tidigare hotats med indraget tillstånd sedan en grupp parlamentsledamöter hävdat att paraden strider mot den nyligen instiftade lag som förbjuder positiv information om andra samlevnadsformer än den mellan man och kvinna.

I sin begäran, som gavs stor spridning i Litauiska medier, skrev parlamentarikerna att paraden förutom att skada den allmänna moralen dessutom skulle kunna leda till upplopp.

Deras begäran avslogs av Litauens riksåklagare eftersom den saknade ”juridisk grund”. I går lämnade dock riksåklagaren in en egen begäran till den lokala förvaltningsdomstolen i Vilnius om att stoppa paraden med hänvisning till oron för oroligheter. Domstolen tog då beslutet om att dra in paradens tillstånd.

– Det är sorgligt att kampen mot diskriminering på grund av könsidentitet eller sexuell läggning lockar fram mörka krafter. Men det är en ännu större skandal att etablerade politiska företrädare underblåser dessa krafter så mycket att en fredlig demonstration inte kan genomföras, säger Lena Lennerhed.

– Utvecklingen i Litauen är helt ovärdig ett medlemsland i EU och går stick i stäv med de åtaganden om att leva upp till de mänskliga fri- och rättigheterna som landet förbundit sig att följa, säger Lena Lennerhed.

Beslutet att stoppa Baltic Price kommer att överklagas av arrangörerna.

För kontakt och mer information:
Olle Castelius, pressekretare RFSU: 070-552 00 81

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt