Förlorad möjlighet för kvinnor i Europa

Publicerad 2010-10-08 | Uppdaterad 2010-10-08

Kommentera | 3 kommentarer

Igår kväll röstade Europarådets parlamentariska församling igenom en resolution som undergräver kvinnors rätt att göra säkra aborter, även där det är lagligt. Resolutionen handlar om reglering av möjligheten för vårdpersonal att vägra utföra vård med hänvisning till sitt samvete. Syftet var egentligen att strama upp regelverket i europeiska länder för att förhindra att kvinnor nekas den vård de har rätt till. Men abortmotståndare fick igenom en rad skrivningar som satte vårdgivares intressen före kvinnors rätt till hälsa.

– Att abortmotståndare fick in så många nya skrivningar visar på kraften hos dem och vikten av att både politiker och representanter för det civila samhället som är för rätten till abort står upp för det. Kvinnors rätt till liv och hälsa sätts på spel när vårdpersonal vägrar kvinnor nödvändig vård med hänvisning till sitt samvete. Den ursprungliga rapporten var banbrytande och innehöll rekommendationer om hur samvetsklausuler bör regleras utifrån internationella mänskliga rättigheter, säger Åsa Regnér generalsekreterare på RFSU.

I flera av Europarådets medlemsstater är samvetsvägran i vården i stort sett oreglerad. Det gör att kvinnor i flera av dessa länder inte har tillgång till reproduktiv hälsovård, så som abort, som de enligt lag har rätt till.

Den ursprungliga rapporten föreslog att samvetsvägran, i länder där vårdpersonal har den möjligheten, endast skulle vara möjlig för enskilda individer, inte för hela vårdinrättningar.

– Det förekommer att sjukhuschefer samvetsvägrar för hela sjukhus. Den möjligheten lär tyvärr få finnas kvar i flera av våra europeiska grannländer vilket kan få förödande konsekvenser för kvinnors liv och hälsa, säger Åsa Regnér.

Just nu ligger två ärenden hos Europadomstolen för mänskliga rättigheter som handlar om problem med samvetsvägran i abortkontexten. Ett rör en gravid polsk kvinna som vägrades behandling för en tarmsjukdom då hennes läkare av samvetsskäl inte ville göra något som kunde skada fostret. Hon fick så småningom missfall och avled. RFSU har sedan länge sagt nej till införandet av en samvetsklausul för vårdpersonal under utbildning och i yrkesutövning i Sverige.

För kontakt och mer information: Silvia Ernhagen, tf pressekreterare RFSU: 070-3349878.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

flera perspektiv eftersökes!
Man måste förstå att abort är något som vissa människor tar väldigt allvarligt. Det finns faktiskt människor som anser att abort är när ett barn förvägras rätten till sitt liv. När människor av denna åsikten samtidigt har ett arbete inom vården måste de absolut få vägra att genomföra ett ingrepp som, i den individens ögon, hjärta, samvete är totalt moraliskt fel.
Något annat skulle vara en grov kränkning av den människans åsiktsfrihet.

Jag förstår att det kan vara problematiskt, men man måste försöka se det från olika perspektiv!!

Sagt av: Rebecka 2011-04-07 18:03:23

Ett förödande bakslag
för alla kvinnor i Europa. Hur många kvinnor sitter i Europarådets parlamentariska församling som röstade fram detta? Kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp och rätt till säker abort. Detta beslut går emot kvinnors mänskliga rättigheter.

Sagt av: Maria Lohe 2010-10-17 16:26:33

För kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar och sitt liv!
Rubriken säger egentligen allt som behöver sägas men det är också viktigt med bra sexualundervisning i skolorna och framförallt information om preventivmedel och hur de används.

Sagt av: Åsa Lundgren 2010-10-09 11:02:00

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt