Glöm inte RFSU:s barnvagnsmarsch i dag: Unite for women – stoppa mödradödligheten

Publicerad 2010-03-08 | Uppdaterad 2010-03-08

Kommentera | 0 kommentarer

I dag genomförs världens största barnsvagnsmarsch. Bakom barnvagnsmarschen står RFSU och kampanjen Unite for Women som syftar till att stoppa mödradödligheten runt om i världen.

Marschen avslutas med ett framträdande av musikern Petter och RFSU:s mammaambassadör Sissela Kyle. Det blir även tal av RFSU:s mammaambassadörer Katarina Wennstam, Karin Alfredsson och Kattis Ahlström.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) tar emot RFSU:s krav på regeringen.

– Min förhoppning är att vi med denna kampanj inte bara slagit världsrekord i barnvagnsmarscherande utan att vi också på sikt bidragit till att rädda kvinnors liv, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Varje år dör hundratusentals kvinnor på grund av bristfällig mödravård och osäkra aborter. RFSU vill genom kampanjen Unite for Women – Stoppa mödradödligheten få den svenska regeringen att driva på andra länder att agera för en förbättring av mödravården.

Det blir inte världens första barnvagnsmarsch. 1937 möttes läkaren Joyce Leunbach av en barnvagnsdemonstration när han frigavs från Västra fängelset i Köpenhamn. Leunbach, som var nära vän med RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen, hade dömts för att ha utfört aborter. Barnvagnarna utanför fängelset var en hyllning till honom och alla kvinnors rätt att själva bestämma över sina liv, sin sexualitet, sin reproduktion och sin hälsa. Så vill vi fortfarande se det. Därför rullar barnvagnarna åter på marsch i dag eftersom den rätten fortfarande måste krävas på så många håll i världen.

Barnvagnsmarschen äger rum den 8:e mars kl 12.00 i Kungsträdgården och slutar på Mynttorget utanför riksdagen. Alla som deltar i marschen får ett barnvagnsregnskydd speciellt framtaget av den internationellt erkända designern Liselotte Watkins.

Fakta Barnvagnsmarschen 8 mars

Start: kl 12.00

Plats: Kungsträdgården

Mål: Mynttorget Ca 12.30

För ytterligare information:

Ylva Bergman, ansvarig för kampanjen: 070-300 75 97 alt e-post ylva.bergman@rfsu.se

Olle Castelius, pressekretare RFSU: 070-552 00 81

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt