Inför Almedalen och valet: RFSU kräver sexualpolitisk minister

Publicerad 2010-06-30 | Uppdaterad 2010-06-30

Kommentera | 0 kommentarer

Sex är politik – men var är ministern? RFSU lanserar idag kravet på en sexualpolitisk minister i en debattartikel i Aftonbladet.

Sexualpolitik är ett komplext politiskt område. Det innefattar bland annat rätten att besluta om sin kropp och sexualitet, att få tillgång till korrekt information och preventivmedel och rätten att slippa oönskade graviditeter. Det innebär att inte behöva riskera att bli diskriminerad på grund av sin sexualitet eller könsidentitet, liksom rätten att få säga nej till sex oavsett omständigheter. Därför är sex politik.

Idag återfinns sexualpolitiken i ett flertal departement och myndigheter, utan samordnande minister. På grund av detta faller frågorna ofta mellan stolarna och saknar den prioritet som krävs för en för en effektiv och ansvarsfull sexualpolitik.

– Det är hög tid att det införs en ministerpost med samordningsansvar som möjliggör ett helhetsgrepp och en effektiv sexualpolitik, säger RFSU:s Generalsekreterare Åsa Regnér.

RFSU uppmanar därför riksdagens partier att formulera sin egen sexualpolitik och lyfta fram sina kandidater till ministerposten. RFSU vet att behoven finns och vi är övertygade om att väljarna tycker frågorna är viktiga, inte minst de många förstagångsväljarna.

– Så korten på bordet nu: Vem blir Sveriges första sexualpolitiska minister?, fortsätter RFSU:s Generalsekreterare Åsa Regnér.

I Almedalen är RFSU på plats med seminarier och debatter för att diskutera dessa frågor:

  • Hur förebygger vi sexuellt våld?
  • Vem betalar för säkra aborter i fattiga länder?
  • Avsätt minst tio procent av biståndet till sexuell och reprodukiv hälsa och rättigheter.

Bifogat återfinns RFSU:s program med seminarier och debatter under Almedalsveckan. Besök oss gärna!

För kontakt och mer information: Daniel Axelsson, pressekreterare RFSU: 073-536 43 90.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt