Pride i Moldaviens huvudstad stoppad: Myndigheterna vill skydda ”den allmänna moralen”

Publicerad 2010-04-29 | Uppdaterad 2010-04-30

Kommentera | 0 kommentarer

Myndigheterna i Moldaviens huvudstad Chisinau har beslutat att inte tillåta att festivalen ”Rainbow over the Dniester” hålls i stadens centrum. Skälet till beslutet anges vara ”orsaker som rör säkerheten och den allmänna moralen”.

Istället för stadens huvudtorg, där alla viktiga offentliga händelser utspelar sig, är festivalen hänvisad till en avsides belägen park utanför staden. Samtidigt har myndigheterna givit tillstånd till en motdemonstration – på just huvudtorget.

– Hbt-personer är hårt utsatt grupp i Moldavien. Att myndigheterna nu förbjuder en festival för alla människors lika värde men väljer att tillåta en motdemonstration för fortsatt förtryck av hbt-personer är uppseendeväckande, säger RFSU:s ordförande Lena Lennerhed.

De lokala arrangörerna har överklagat beslutet till landets högsta domstol.

RFSU uppmanar den svenska regeringen att i kontakter med Moldavien understryka att ingen människa får förtryckas eller diskrimineras på grund av kön, sexuell läggning eller könsidentitet.

RFSU uppmanar också de moldaviska myndigheterna att skyndsamt säkerställa att ”Rainbow over the Dniester” kan genomföras på ett lugnt och säkert sätt på den plats som arrangörerna ansökt om.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekretare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt