RFSU-gruppen Malmö: Forskningsbaserad sexualundervisning – ska det vara så svårt?

Publicerad 2010-09-07 | Uppdaterad 2010-09-09

Kommentera | 0 kommentarer

Forskningsbaserad sexualundervisning – ska det vara så svårt? Vi på RFSU-Gruppen i Malmö bestämde oss helt enkelt för att testa.

Många års erfarenhet visar att sexualundervisning har otroligt skiftande karaktär, med eldsjälar som driver fina program för en del elever. Bredvid står en stor skara som vittnar om mycket lite undervisning.

– Vi ville prova att bedriva sexualundervisning så som forskningen menar är rolig, effektiv (ur ett hälsoperspektiv) och de facto gör någon skillnad på beteendenivå, säger Emma Skarpås folkhälsovetare och ansvarig för pilotprojektet och fortsätter.

– ”Forskning och erfarenhet in – metoder och upplägg ut” var vår tanke. Rapporten lanseras nu i veckan.

Bland forskningen togs en del nya och kanske oväntade inslag in. Ett exempel är MI (motiverande samtal) på gruppnivå och forskning riktad mot män som har sex med män. Forskningen trycker på saker som är oerhört svårt att få till i skolmiljö: tid, resurser och samordning. För att få till långsiktiga förändringar krävs just detta, samt beteendeinriktad undervisning. Just fokus på beteende var något som de deltagande eleverna upplevde mycket positivt. I projektet har vi också sett att det finns massor med eldsjälar bland lärarna, som riskerar att bränna ut sig på sikt om just strukturerna saknas.

Sammandrag av projektet kommer att presenteras på under Sexdagarna, den 19-21 oktober på Malmö Högskola

Kontaktperson: Emma Skarpås, 040305700 eller emma.skarpas@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt