RFSU om regeringens utrikesdeklaration: Lyft fram mödradödlighet och förföljelse av hbt-personer

Publicerad 2010-02-17 | Uppdaterad 2010-02-17

Kommentera | 0 kommentarer

I dag presenterade utrikesminister Carl Bildt (M) regeringens utrikesdeklaration.

– Det är bra att regeringen understryker betydelsen av jämställdhetsarbete för utvecklingen i de länder som Sverige stöder internationellt. Det är också bra att frågan om sexuellt våld vid konflikter samt kvinnors deltagande i fredsprocesser nämns, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

– Men det är en besvikelse att den pågående katastrof som mödradödligheten utgör inte nämns med ett enda ord. Varje år dör över en halv miljon kvinnor bara för att de saknar självklarheter som rätten till säkra aborter, mödrahälsovård, preventivmedel och sexualupplysning, säger Åsa Regnér.

RFSU inledde förra veckan sin kampanj Unite for Women – Stoppa mödradödligheten. Den kulminerar på internationella kvinnodagen 8 mars med en barnvagnsmarsch där RFSU överlämnar sina krav till regeringen.

– Jag är mycket glad för att biståndsminister Gunilla Carlsson (M) kommer att närvara vid manifestationen för att ta emot RFSU:s krav, säger Åsa Regnér.

RFSU hade också önskat att regeringen understrukit vikten av att bekämpa de kränkningar och den förföljelse som homo- och bisexuella samt transpersoner utsätts för varje dag.

– I ett läge där Uganda ska rösta om att införa livstids fängelse och dödsstraff för homosexuella är det kanske viktigare än någonsin att understryka vikten av att alla människor – oavsett sexuell läggning – omfattas av de mänskliga rättigheterna, säger Åsa Regnér.

– När till och med EU-länder som Litauen röstar igenom lagstiftning som är direkt hbt-fientlig går det inte undvika frågan i det dokument som ska utgöra ramen för den svenska utrikespolitiken, säger Åsa Regnér.

För mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt