RFSU-priset till professor Staffan Bergström: ”En förebild i kampen mot mödradödligheten"

Publicerad 2010-05-28 | Uppdaterad 2010-05-28

Kommentera | 1 kommentar
Staffan Bergström

RFSU-priset 2010 går till läkaren och gynekologen Staffan Bergström, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.

Motivering: Staffan Bergström får priset för sin outtröttliga kamp mot mödradödligheten. För att han med sin mångåriga kliniska erfarenhet från underutrustade förlossningsavdelningar i flera utvecklingsländer på ett trovärdigt sätt kan förklara varför kvinnor dör bara för att de blivit gravida. För att han aldrig missar chansen att berätta om hur hundratusentals kvinnors liv går till spillo varje år bara för att de inte anses värda att räddas. Och för att han lika envetet framhåller hur detta skulle kunna ändras om den politiska viljan fanns, om säkra aborter var en rättighet, om jämställdhet var norm och kvinnors rätt att själva bestämma över sina liv och sin sexualitet respekterades fullt ut.

– Det är med stor glädje som vi ger Staffan Bergström detta pris. Hans kamp för att rädda kvinnors liv världen över är enastående. För mig är han en förebild, säger RFSU:s ordförande Lena Lennerhed.

– Dels har han själv stått vid operationsbordet och skött det praktiska arbetet. Dessutom har han gjort både allmänhet och beslutsfattare medvetna om den nutidsskandal som mödradödligheten utgör – och därmed sannolikt påverkat politiken både i Sverige och utomlands, säger Lena Lennerhed.

Priset består av 25 000 kronor och en specialdesignad kondomhållare i trä.

Priset delas ut ikväll kl 17.30. Portarna öppnar 17.00. Konferencier är RFSU:s mammaambassadör Sissela Kyle.

Representanter för media är välkomna efter anmälan till RFSU:s pressekreterare Olle Castelius via mejl: olle.castelius@rfsu.se (prisutdelningen är inte öppen för allmänheten).

Var: Debasers coctailbar (Medborgarplatsen 8 i Stockholm)

För kontakt och mer information: pressekreterare Olle Castelius: 070-552 00 81.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Bra val
Som journalist på radio Gotland i början av 90-talet så är en lång intervju med Staffan: "Fattigdomens patologi" ett av få inslag som jag verkligen kommer ihåg och är stolt över.
Bra val
Peter Lundgren

Sagt av: Peter Lundgren 2010-06-02 12:01:17

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt