RFSU skriver brev till Carl Bildt (M): Sverige måste agera när Malawi kastar hbt-personer i fängelse

Publicerad 2010-05-20 | Uppdaterad 2010-05-20

Kommentera | 0 kommentarer

RFSU har i dag skrivit till utrikesminister Carl Bildt (M) med anledning av den uppseendeväckande fängelsedom som avkunnats mot två män i Malawi. Det samkönade paret Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga dömdes till 14 års fängelse för ”onaturliga handlingar och grov oanständighet”.

– Att slänga människor i fängelse för att de vill gifta sig med varandra är ett så uppenbart brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna att Sveriges regering måste agera, säger RFSU:s ordförande Lena Lennerhed.

Steven Monjeza och Tiwonge Chimbalanga utförde i december förra året en traditionell malawisk förlovningsceremoni. Två dagar senare greps de, och enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har polisen misshandlat dem för att tvinga fram ett erkännande.

Det inträffade är bara en av flera händelser som pekar på ett växande hat mot hbt-personer i många länder i Afrika och andra delar av världen.

– Ett helt rättsväsende har gjort sig till verktyg för det hat som drabbar hbt-personer världen över. Det som hänt är lika sorgligt som upprörande och jag hoppas verkligen att det blir en alarmsignal över vad som håller på att hända, säger Lena Lennerhed.

Domen i Malawi befaras leda till ökat förtryck och förföljelse av hbt-personer.

– Detta är framför allt en tragedi för de drabbade individerna. Men det är också ett samhällsproblem som drabbar alla, säger Lena Lennerhed.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt