RFSU:s granskning visar: Kalmar är bästa länet för unga, Gotland är sämst

Publicerad 2010-08-25 | Uppdaterad 2010-08-24

Kommentera | 0 kommentarer

I dag presenterar RFSU en rikstäckande granskning av p-pillersubventioner, ungdomsmottagningar, aborter, sexologiska mottagningar, sexualbrott, våldtäkter och stödet till dem som utsatts för sexualbrott i Sveriges 21 län och regioner.

Rapporten pekar på stora skillnader i service och stöd beroende på var i landet man bor, skillnader som kan vara avgörande för människors hälsa och välbefinnande.

Några exempel ur rapporten:

  • När det gäller tillgången till ungdomsmottagningar och preventivmedelssubventio¬ner är Kalmar det bästa länet för unga, medan Gotland hamnar på en klar sistaplats.
  • Lesbiska par som vill försöka bli gravida med hjälp av insemination (som de enligt lag har rätt till) bör inte bo i Västernorrlands, Västerbottens, Jämtlands eller Östergötlands län – där man tar ut skyhöga avgifter för lesbiska par medan heterosexuella endast betalar patientavgifter.
  • Den som utsätts för ett sexualbrott har störst chans till bra stöd i Stockholm och västerbottens län. Sämst är det i Dalarnas län, men även Västmanland och Kronoberg utmärker sig negativt i detta avseende.

– Detta handlar om grundläggande rättigheter. Därför är det inte okej att unga på Gotland har betydligt sämre tillgång till ungdomsmottagningar och preventivmedelssubventioner än vad jämnåriga i Kalmar har, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.

Dessa skillnader beror på politiska beslut. Men sexualpolitik är ett politiskt område utan samordnande minister, och alltför ofta har dessa frågor nedprioriterats.

– Det får inte skilja så mycket inom ett så litet land som Sverige. Detta är en fråga om rättigheter, därför måste vi få en minister med ansvar för sexualpolitiken. En person som driver på för lika villkor och förhindrar att dessa frågor faller mellan stolarna, säger Åsa Regnér.

För mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt