RFSU:s nya mammaambassadör: Sissela Kyle ställer upp i kampen mot mödradödlighet

Publicerad 2010-02-19 | Uppdaterad 2010-02-19

Kommentera | 0 kommentarer

I dag tillträder skådespelerskan Sissela Kyle som mammaambassadör för RFSU. I den rollen kommer hon att delta i RFSU:s arbete med att motarbeta mödradödligheten i världen.

– Det är ett viktigt och hedersamt uppdrag där jag får en möjlighet att vara med och sätta fokus på den pågående katastrof som varje dag kostar tusentals kvinnor och spädbarn livet, säger Sissela Kyle.

Ett av Sissela Kyles uppdrag som mammaambassadör är att delta i RFSU:s kampanj Unite for Women – Stoppa mödradödligheten som pågår just nu. I dag bloggar hon på kampanjsajten www.uniteforwomen.se.

Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, genomförs kampanjens stora barnvagnsmarsch i Stockholm. Då kommer Sissela Kyle att uppträda, liksom musikern Petter och journalisten Kattis Ahlström (som också är mammaambassadör för RFSU). Manifestationen avslutas med att RFSU överlämnar en lista med nödvändiga åtgärder till biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

– Jag hoppas att min medverkan kan leda till att fler människor får upp ögonen för kvinnors situation i länder där graviditet är det farligaste en kvinna kan utsätta sig för. Och jag hoppas att så många som möjligt kommer för att delta i barnvagnsmarschen, säger Sissela Kyle.

Över en halv miljon gravida flickor och kvinnor dör varje år världen över till följd av obefintlig mödravård och osäkra aborter. Mörkertalet tros vara ännu högre. Många skadas och får långvariga komplikationer till följd av osäkra aborter, eller efter svåra förlossningar. Trots att världen enats om att minska mödradödligheten med tre fjärdedelar (FN:s millenniemål 5) händer nästan ingenting.

– Vi är oerhört stolta över att Sissela Kyle vill hjälpa till och driva frågan om kvinnors rätt till mödrahälsovård, säkra aborter, preventivmedel och sexualupplysning, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU.

Kampanjens symbol kommer att vara ett regnskydd till barnvagnar, formgivet av den internationellt erkända designern Liselotte Watkins. Alla som deltar i barnvagnsmarschen 8 mars får ett sådant regnskydd. Marschen börjar kl 12 i Kungsträdgården.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare: 070-552 00 81

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt