Regeringen har lyssnat på kritiken: Sex och samlevnad in på lärarutbildningen

Publicerad 2010-02-11 | Uppdaterad 2010-02-11

Kommentera | 0 kommentarer

Äntligen ser regeringen vikten av att sex och samlevnad blir en obligatorisk del av lärarutbildningen. Det framgår av förslaget till ny lärarutbildning som presenterats i dag.

– RFSU gratulerar regeringen till ett mycket klokt och efterlängtat beslut. Sex och samlevnad har varit inskrivet i grundskolans läroplan sedan 1955, men bara en bråkdel av lärarkåren har fått utbildning i ämnet. Äntligen kan detta problem få en lösning, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

I förslaget skriver regeringen att sex och samlevnad bör kunna ingå i den så kallade utbildningsvetenskapliga kärnan som är de centrala och generella kunskaper alla lärare ska få under utbildningen.

– Regeringens beslut går i linje med den forskning som tydligt visar att sex- och samlevnadsundervisning i skolan är avgörande för att ungdomar ska få de verktyg som krävs för att skydda sig mot oönskade graviditeter och sexuellt överförda sjukdomar. Den behövs också för att motverka sexuella trakasserier och diskriminering, säger Åsa Regnér.

I en tid när skildringar av sexualitet är mer tillgängliga än någonsin blir sex- och samlevnadsundervisning allt viktigare.

– Ämnet behövs också för att ungdomarna ska få möjlighet att reflektera över och analysera normer och värderingar om sexualitet och relationer, bli klara över sina egna ja och nej till sex, samt hjälpa dem att definiera sin egen sexualitet och dess uttryck. Detta kräver utbildade lärare – något som den svenska skolan nu äntligen verkar få, säger Åsa Regnér.

Regeringens beslut är även positivt i skenet av de nya kursplaner för grundskolan som Skolverket ska överlämna till regeringen inom kort. I dessa ingår sexualitet och relationer på ett bra sätt i flera olika ämnen och återkommer under elevernas hela skolgång.

– RFSU kommer nu noga att följa regeringens arbete med att reglera innehållet i den utbildningsvetenskapliga kärnan. Formuleringen ”bör kunna ingå” måste ändras till ”ska ingå”, säger Åsa Regnér.

För kontakt och mer information: Olle Castelius, pressekreterare RFSU: 070-552 00 81

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt