Dyra p-piller för ung i norr – gratis för tonåring i Skåne

Publicerad 2011-07-08 | Uppdaterad 2011-07-10

Kommentera | 1 kommentar

Var du bor är avgörande för din sexuella hälsa. Det visar RFSU:s Sverigebarometer 2011 – en kartläggning av skillnaderna över landet.

Särskilt oroväckande är de stora skillnaderna för unga. P-piller är gratis för en 19-åring i Skåne. En jämnårig i Västerbotten kan få betala ända upp till 600 kronor beroende på sort. Det kan vara mycket pengar för en ung kvinna. Dessutom: tre av fyra av de viktiga ungdomsmottagningarna stänger eller drar ner på öppettiderna i sommar. Möjligheten att hämta gratis kondomer, få akutpiller eller p-piller utskrivna minskar rejält.

- Mycket tyder på att antalet sexuella kontakter ökar under sommaren och oskyddat sex är vanligare. Då är det allvarligt att unga människor inte kan gå till en ungdomsmottagning, säger Åsa Regnér, generalsekreterare, RFSU.

Sverigebarometern innehåller också en sammanställning och analys av Socialstyrelsens statistik över aborter 2010. Flest tonårsaborter utfördes på Gotland, 32,1 per 1000 kvinnor . Blekinge har lägst andel tonårsaborter med 14,7 per 1000 kvinnor.

Regler för insemination och IVF, in vitro-fertilisering, skiljer också mellan landstingenoch regionerna – och för heterosexuella och lesbiska par.

En ny upptäckt är de stora skillnaderna i möjligheten att sterilisera sig. Vanlig patientavgift gäller för kvinnor i 11 av de 19 regioner och landsting som erbjuder sterilisering. I Östergötland får kvinnan betala 13200, mannen 10400 kronor.

– Vi hoppas att socialminister Göran Hägglund tar resultaten i Sverigebarometern på allvar. Det är orimligt att till exempel subventioner för p-piller och tillgång till assisterad befruktning är olika beroende på var i landet du bor. RFSU har länge efterfrågat en nationell strategi för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa. Det är dags att ta fram en sådan strategi nu,säger Åsa Regnér.

För mer information:

Kerstin Danielson, pressekreterare RFSU
0705-52 00 81, kerstin.danielson@rfsu.se

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Orättvist med pessar-subvention också
I Västra Götalands län är slidpessaret Milex helt subventionerat och i Skåne kan man på vissa ställen få cervixpessaret FemCap gratis. Vore det inte bra om en biverkningsfri och miljövänlig preventivmetod som pessar var helt subventionerad i hela landet. Och som man inte behöver sätta in i stundens hetta, utan som man har insatt kontinuerligt och bara tar ut och tvättar av varannan dag, sätter på nytt pessargel och in igen. Enkelt.

Sagt av: Tant Grön 2011-08-01 16:23:43

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt