Flygbolag inför tredje kön på flygbiljett

Publicerad 2011-03-02 | Uppdaterad 2011-03-03

Kommentera | 0 kommentarer

Bishnu Adhikari, 22, var världens första medborgare att få registrera ett id-kort med ett tredje kön. Nu har Bishnu Adhikari fått den första flygbiljetten med en tredje könskategori: TG (Third Gender).

RFSU:s nättidning Ottar rapport publicerade i februari 2011 en intervju 22-åringen. Det är flygbolaget Jet airways som nu statuerar exempel.

Bishnu Adhikari ska medverka på ett möte inom hbt-nätverket Alliance in South Asia. Det samordnas av RFSU och äger rum i Calcutta i mars. RFSU bad Tranås resebyrå att höra efter om det var möjligt att införa en tredje könskategori på flygbiljetten för Bishnu Adhikari istället för de vanliga Mr eller Ms. Resebyrån skickade också Ottar rapports artikel till flygbolaget.

– I bokningssystemen finns bara Mr och Ms, men vi frågade huvudkontoret i Indien och de sa ok, säger en representant från Jet Airways generalagent i Sverige.

På Bishnus biljett står nu TG, Third Gender. Enligt flygbolaget och Tranås resebyrå kan det vara första gången detta händer, och det kan bli något som Iata (The Air Transport Association) får ta upp.

– Det kommer säkert dyka upp fler sådana förfrågningar och bli mer och mer vanligt, säger representanten från Jet Airways svenska generalagent.

Lena Lennerhed, ordförande för RFSU, kommenterar:

– Det är glädjande att företag som vi jobbar med är så tillmötesgående, snabba och flexibla. I ett större perspektiv är det en detalj, men ett litet steg på vägen för transpersoners rättigheter, säger hon.

För mer information

  • Jonas Tillberg, RFSU, 0702-14 20 35, jonas.tillberg@rfsu.se
  • Carolina Hemlin, chefredaktör Ottar, 0704-15 05 04, carolina.hemlin@rfsu.se
  • Kerstin Danielson, pressekreterare RFSU, 070-552 00 81, kerstin.danielson@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt