Glädjande att oönskade graviditeter minskar bland tonåringar

Publicerad 2011-06-07 | Uppdaterad 2011-06-08

Kommentera | 1 kommentar

Det är glädjande att antalet oönskade graviditeter bland tonåringar fortsätter neråt för andra året i rad. Att antalet oönskade graviditeter nu dessutom minskar bland kvinnor 20-24 år är också positivt, anser RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

– Men det är för tidigt att säga att det här är en utveckling som håller i sig, säger Åsa Regnér.

Under 2010 utfördes totalt 37 693 aborter i Sverige, visar ny statistik från Socialstyrelsen som presenteras idag. Det är en liten minskning jämfört med tidigare och motsvarar 20,9 aborter per 1000 kvinnor. Det kan jämföras med 2008 års siffra: 21,3.

Nära åtta av tio aborter görs före graviditetsvecka nio. De allra flesta, nära nio av tio, är så kallade medicinska aborter där graviditeten avbryts med läkemedel.

Abort är vanligare bland tonåringar på Gotland, i Värmlands och Stockholms län. På Gotland är också aborttalet, antal aborter per 1000 kvinnor, högst i landet.

Kvinnor 20-24 år gör fler aborter än andra åldersgrupper.

– RFSU vill att p-piller och andra hormonella p-medel ska vara gratis för kvinnor upp till 25 år. Vi vill ha bättre sexualundervisning. Mer insatser behövs också för att få fler killar att besöka ungdomsmottagningarna, säger Åsa Regnér.

Tonårsaborterna minskade med totalt 7,1 procent 2010 jämfört med året innan, till 6390.

– Trots de nya siffrorna behövs fler insatser från regering, landsting och kommuner för att ytterligare minska de oönskade graviditerna, säger Åsa Regnér.

För mer information

Kerstin Danielson, pressekreterare RFSU, 0705 -52 00 81, kerstin.danielson@rfsu.se

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Hormonella p-piller
Visst att de är bra för dem som de fungerar för. Men min erfarenhet är att biverkningarna med hormonella p-medel underdrivs grovt. Det måste finnas andra lösningar för oss som de inte fungerar för och dessa måste komma ut. Som det är nu så lovas guld och gröna skogar med preparat som för många snarare ger pina - utan att vi som drabbats förbereds på att det kan bli så. Riskerna förminskas av barnmorskorna och ifrågasätter man blir man behandlad som mindre vetande. Hormonella preventivmedel skönmålas som få andra läkemedel gör och extra problematiskt är det med tanke på att de skrivs ut till unga tjejer där kroppen inte är färdig med sina egna hormonstormar än. Alla andra alternativ framställs som mindre värda och fungerar inte hormonlösningen för en så ses man närmast som besvärlig. Hellre gratis kondomer. Det kan alla använda (för gummiallergikerna finns ju latex) och de är allas ansvar, inte bara tjejernas.

Sagt av: Sannabell 2011-06-08 11:57:38

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt