Hjälptelefon ska förhindra sexuella övergrepp

Publicerad 2011-05-27 | Uppdaterad 2011-05-27

Kommentera | 4 kommentarer

Regeringen har beslutat att inrätta en hjälptelefon dit personer i riskzon för att begå sexuella övergrepp kan ringa för att få hjälp att avstyra sina tankar och bli hänvisade till rätt typ av samtal och behandling.

Hjälptelefonen vänder sig dock inte bara till personer som tror att de ska begå ett övergrepp utan också till människor som misstänker förekomst av övergrepp och vill ha råd om vad de ska göra.

– Det är verkligen glädjande besked. Vi har jobbat länge för att arbetet med att förebygga sexuella övergrepp ska stärkas, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU.

Sexualbrotten i Sverige blir allt fler. Under de senaste tio åren har antalet polisanmälningar ökat med nästan 50 procent. Förra året polisanmäldes 12 900 sexualbrott. Enligt Brottsförebyggande rådet beror troligen den kraftfulla ökningen både på att benägenheten att anmäla ökar och att den faktiska brottsligheten ökar.

– De som svarar i den här hjälptelefonen ska veta var rätt hjälp finns i hela landet, så att personen som ringer kan hänvisas vidare. Det betyder att det måste finnas utbildad personal runt om i Sverige som kan ta emot potentiella förövare för behandling och svara på frågor från oroliga. Det blir en utmaning, säger Åsa Regnér.

Inte sällan ringer det människor till RFSU:s klinik och söker hjälp för den här typen av problem. Erfarenheter från Centrum för Andrologi och Sexualmedicin vid Karolinska sjukhuset i Huddinge visar att det kan komma mer än 1000 samtal per år till hjälptelefonen.

– Att regeringen nu inrättar hjälptelefonen är viktigt för offrens skull och ett steg på vägen för att förhindra sexuella övergrepp. Vi hoppas att uppbyggnaden av verksamheten påbörjas så fort som möjligt, avslutar Åsa Regnér.

För mer information

Eva Atterlöv Frisell, pressekreterare RFSU, 0705 -52 00 81, eva.atterlov.frisell@rfsu.se

Kommentarer

Visar 1-3 av 4.  Per sida 

@bo
Kvinnor i riskzonen för att begå ett övergrepp ska också kunna ringa.

Sagt av: Maria, RFSU 2011-06-21 15:23:48

Hjälp till kvinnor
Om du menar att kvinnor som är i riskzon för att begå sexuella övergrepp så är det inte så att hjälptelefonen enbart riktar sig till män, dvs kvinnor kan också ringa.

Om du menar kvinnor som blir utsatta för övergrepp tar vi självklart detta på allvar, och en hjälptelefon för personer som befinner sig i riskzonen för att begå ett övergrepp är ett sätt att ta tag i detta problem.

Du kan idag ringa 020-505050, Kvinnofridslinjen - en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Den som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa hit.

Sagt av: Maria, RFSU 2011-06-21 15:21:30

Hjälp till kvinnor?
Varför finns det inte ett nummer som jag kan ringa till? Det känns som om ni inte tar mitt och mina medsystrars problem på allvar, är det verkligen sant?

Sagt av: Eve 2011-06-10 07:21:11

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt