Obegripligt att ensamstående kvinnor nekas rätten till insemination

Publicerad 2011-04-07 | Uppdaterad 2011-04-07

Kommentera | 3 kommentarer

Idag ska riksdagen besluta om ensamstående kvinnor ska få rätt till insemination i Sverige. Heterosexuella kvinnor som lever med en man har redan rätt till insemination, liksom bi- och homosexuella kvinnor som lever med en annan kvinna. Ensamstående kvinnor är de enda som inte har rätt att bli gravida genom insemination, trots att de till exempel får adoptera.

– RFSU uppmanar riksdagsledamöterna att visa mod och rösta för ensamståendes rätt till insemination. Det är obegripligt att ensamstående kvinnor i Sverige 2011 fortfarande inte får den här möjligheten. De betalar ett högt pris för att regeringspartierna ska hålla ihop, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU. 

Det finns en majoritet i riksdagen för ensamståendes rätt till insemination. Inom Alliansen har alla partier, utom Kristdemokraterna, ställt sig bakom förslaget. Tyvärr är det dock osannolikt att förslaget går igenom eftersom regeringspartierna troligen väljer att rösta emot förslaget för att hålla ihop Alliansen.

Idag reser många svenska ensamstående kvinnor till Danmark för behandling.

Många barn som föds efter danska inseminationer kan dock inte få kunskap om sitt genetiska ursprung då danska spermadonatorer oftast är anonyma. 

– Barn har rätt att kunna få vetskap om sitt genetiska ursprung. Den uppfattningen har stöd i den svenska lagstiftningen som gäller vid insemination. Om ensamstående kvinnor får möjlighet att insemineras i Sverige skulle detta alltså stärka deras barns rätt till kunskap om sitt genetiska ursprung, fortsätter Åsa Regnér.

– Regeringspartierna säger sig vara för sexuella och reproduktiva rättigheter i Sverige. Men när det blir skarpt läge förhalas besluten och skjuts på framtiden. Även beslutet om samkönade äktenskap försenades på grund av att Alliansens svårigheter att komma överens internt, säger Åsa Regnér. 

För mer information

Eva Atterlöv Frisell, pressekreterare RFSU
0705 -52 00 81
eva.atterlov.frisell@rfsu.se

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

Ensamstående män?
Hur blir det för ensamstående män som vill ha barn?
Jag har läst att tydligen har det i hela Sverige bara varit drygt 3 adoptioner av ensamstående män. Siffran för kvinnor antar jag är högre, då antalet adoptioner av ensamstående är logiskt nog högre än 3.

När det gäller rädslan för pedofiler så bör man tänka på att pedofiler, planerar hela sitt liv kring att komma i kontakt med barn, t.ex. bli lärare eller sånt.
Dessutom kommer jag ihåg ett pedofilbeslag förra året, upptäckte många kvinnor i hela sverige som hade barnporrbilder på sina datorer.
Så det blir ju väldigt snävt att se män som otillräckliga.
Tyvärr hittade jag 0 artiklar om surrogatskap på RFSU, och 40 om insemination, inkluderat då homosexuella inseminationer.
Var är frågan om surrogatskap i Sverige, för homosexuella män och ensamstående män?
Tycker det är svagt av RFSU att inte vilja stärka mäns rättigheter inom detta.

Sagt av: Jonathan 2011-08-25 04:02:48

Två är bättre än en.
Är det bara en förälder (vilket det blir vid insemination av en ensamstående) vad händer då om denne avlider? Är man två så finns det så att säga en förälder i reserv. Jag finner inte att detta är något som tas upp i debatten om insemination av ensamstående. Samhället har ett ansvar att skydda alla barn och då även betänka vad som kan hända om denna enda föräder skulle avlida.

Sagt av: Freddan 2011-05-12 10:58:58

Anonym donation bör vara ett alternativ
Jag tycker att de som donerar sperma borde få lov att vara anonyma. Den som insemineras bör få välja själv om hon vill använda sig av en anonym donator eller inte, precis som i Danmark.

Sagt av: Liam 2011-04-21 18:50:15

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt