RFSU: Grattis! P-piller blir gratis för kvinnor upp till 26 år i Norrbotten

Publicerad 2011-11-22 | Uppdaterad 2011-11-22

Igår beslutade landstinget i Norrbotten att subventionera p-piller för kvinnor upp till 26 år. Det blir helt gratis från och med den 1 januari 2012.

Kommentera | 0 kommentarer

– Det är verkligen ett bra beslut, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU. Vi har under flera år uppmärksammat Sveriges politiker på att det råder stora skillnader i tillgången på hälsovård kopplad till sexuell och reproduktiv hälsa i landet. Det är inte rimligt att var du bor ska spela roll för din möjlighet att välja p-piller som preventivmedel.

RFSU:s Sverigebarometer visade i år att det finns stora skillnader i landet bland annat vad gäller p-pillerkostnaden för unga kvinnor. I Skåne är det gratis för kvinnor upp till 19 år medan det i Västerbotten helt saknas subvention.

– Vi hoppas nu att allt fler landsting tar steget och ökar möjligheten för kvinnor att använda p-piller om de vill det, säger Kristina Ljungros. Unga människor vill ta ansvar för sin sexualitet och sin reproduktion, då ska inte en hög kostnad för preventivmedel hindra dem.

Landstinget i Norrbotten hoppas att beslutet ska leda till färre oönskade graviditeter.

– RFSU har driver också att socialminister Göran Hägglund bör ta fram en nationell policy för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Vi hoppas att regeringen på så sätt kan skapa bättre förutsättningar för en jämlik vård i hela landet.

För mer information: Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU, 070 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt