RFSU kritiserar försening av vaccin: Cyniskt låta flickor betala med sin hälsa – viktigast att börja vaccinera nu

Publicerad 2011-09-22 | Uppdaterad 2011-09-22

Kommentera | 0 kommentarer

Vaccineringen mot livmoderhalscancer riskerar nu försenas ytterligare om upphandlingen överklagas för andra gången. Det företag som senast förlorade upphandlingen skriver på DN Debatt att överklagandet kommer under dagen. 

Åsa Regnér,RFSU:s generalsekreterare, är mycket kritisk.

– Det är cyniskt och oetiskt att låta unga kvinnor betala med sin hälsa. Absolut viktigast är att vaccinationerna kommer igång snabbt nu. Vaccinet kan faktiskt rädda liv. Livmoderhalscancer är en allvarlig sjukdom som i värsta fall har dödlig utgång, säger Åsa Regnér. 

Flickor, med föräldrar som velat och kunnat betala privat, har redan idag vaccinerats.Familjer med begränsade ekonomiska resurser har tvingats avstå.

– Precis detta har vi velat undvika, säger Åsa Regnér.

Hon ifrågasätter om utdragna processer, den här har tagit tre år, verkligen är syftet med lagen om allmän upphandling.

– Om inte så bör socialministern och chefen för Socialstyrelsen ingripa, säger Åsa Regnér.

Två vaccin har konkurrerat i upphandlingen. Båda skyddar mot HPV som kan leda till cancer i livmoderhalsen. Ett av vaccinen skyddar även mot könsvårtor, kondylom. I den förra upphandlingen valde landstingen det alternativ som var billigast då, ett som enbart ger skydd mot HPV. Båda tillverkarna har sedan dess gått ner i pris. 

I Australien har både pojkar och flickor fått det vaccin som skyddar både mot HPV och kondylom. Antalet fall av kondylom sjönk radikalt efter bara ett par år med det allmänna vaccinationsprogrammet.

RFSU vill att de svenska landstingen följer Australiens exempel och vaccinerar flickor och pojkar. Vaccinet minskar sannolikt också risken för andra former av cancer: i penis, ändtarm, mun och hals. 

För mer information

Kerstin Danielson, pressekreterare RFSU
Mobil: 0705-52 00 81
kerstin.danielson@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt