RFSU välkomnar FN:s rapport: Skrämmande bild av hot mot hbt-personer i världen

Publicerad 2011-12-16 | Uppdaterad 2011-12-16

Arbetet mot dödstraff och kriminalisering måste intensifieras.

Kommentera | 0 kommentarer

Situationen för hbt-personer i världen har, för första gången någonsin, kartlagts av FN. Bilden är skrämmande men inte ny. I 76 länder är det idag brottsligt för personer av samma kön att ha sex med varandra. I åtminstone fem länder är det belagt med dödstraff: Iran, Mauretanien, Saudiarabien, Sudan och Yemen.

– FN:s rapport visar att det är oerhört viktigt att Sverige intensifierar arbetet mot dödstraff och verkar för en avkriminalisering och ökade rättigheter, säger Åsa Regnér, generalsekreterare, RFSU.

Hbt-personer utsätts för hatbrott i alla delar av världen, enligt FN-rapporten. Det handlar om mord, kidnappning, misshandel, våldtäkt men också om psykiska hot och att människor godtyckligt får sin frihet inskränkt.

– Det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger Åsa Regnér.

Hatbrott riktade mot hbt-personer är, enligt rapporten, särskilt våldsamma. Överfallen är ofta organiserade av religiösa extremister, paramilitära grupper, nazister och extrema nationalister.

– Inte sällan utövas förtrycket även där det borde vara som tryggast; i familjen, skolan eller på arbetsplatsen. Här är lesbiska och transpersoner särskilt utsatta, säger Åsa Regnér.

För mer information, kontakta:
Kerstin Danielson, pressekreterare RFSU
Mobil: 0705-52 00 81
kerstin.danielson@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt