RFSU välkomnar beslut: Klokt välja vaccin som skyddar mot både HPV och könsvårtor

Publicerad 2011-09-13 | Uppdaterad 2011-09-13

Kommentera | 1 kommentar

Den andra upphandlingen av vaccin mot humant papillomvirus, HPV, är klar. RFSU välkomnar beslutet. Den här gången valde de svenska landstingen det vaccin som skyddar både mot humant papillomvirus, HPV, och kondylom – det vaccin som RFSU hela tiden har förordat.

– Absolut viktigast är att vaccinationerna kommer igång snabbt nu. Flickorna har väntat länge nog, säger Åsa Regnér, generalsekreterare, RFSU.

Två vaccin har konkurrerat i upphandlingen. Båda skyddar mot HPV som kan leda till cancer i livmoderhalsen. Ett av vaccinen skyddar även mot könsvårtor, kondylom. I den förra upphandlingen valde landstingen det billigare alternativet, som enbart ger skydd mot HPV. Beslutet överklagades. Båda tillverkarna har sedan dess gått ner i pris.

Tre sprutor inom ett halvår räcker. Alla flickor födda från och med 1 januari 1993 omfattas.

– I Australien har både pojkar och flickor fått det vaccin som skyddar både mot HPV och kondylom. Antalet fall av kondylom sjönk radikalt efter bara ett par år med det allmänna vaccinationsprogrammet, säger Håkan Nevall, RFSU-kliniken.

RFSU vill att de svenska landstingen följer Australiens exempel och vaccinerar flickor och pojkar. Vaccinet minskar sannolikt också risken för andra former av cancer: i penis, ändtarm, mun och hals.

– Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna, kostsam för samhället och besvärlig för den som smittas, säger Håkan Nevall.

RFSU anser nästa steg måste bli att även svenska pojkar vaccineras mot HPV och kondylom.

För mer information

Kontakta: Kerstin Danielson, pressekreterare RFSU
Mobil: 0705-52 00 81
E-post:kerstin.danielson@rfsu.se

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Gardasil
Läste oroväckande om att gardasil skördat liv,läs mer på blogg passagen och sök sedan på gardasil.

Sagt av: Charlotte 2011-09-15 16:17:44

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt