RFSU välkomnar ett HPV-vaccin för pojkar  

Publicerad 2011-08-11 | Uppdaterad 2011-08-11

Kommentera | 3 kommentarer

EU-kommissionen har godkänt en ny produktinformation som innebär att ett vaccin mot hpv (humant papillomvirus) också är effektivt mot kondylom hos pojkar och män upp till 26 år. Vaccinet har även tidigare varit tillåtet att användas för den gruppen men då baserat på antagandet att det bör ha effekt.

– Äntligen har vi ett vaccin som också fungerar för pojkar och män. Det är mycket välkommet och vi ser det som självklart att inte bara vaccinera flickor, utan även pojkar och män, säger Håkan Nevall, tillförordnad chef på RFSU-kliniken.

Ett nationellt vaccinationsprogram för både pojkar och flickor skulle troligen ha extra bra effekt eftersom det skulle hindra spridningen.

– Vi hoppas verkligen att berörda myndigheter även beaktar allmän vaccination för pojkar när man nu går vidare i ärendet, säger Håkan Nevall.

Redan 2009 beslutade Socialstyrelsen att vaccination mot livmoderhalscancer, som delvis orsakas av hpv-virus, ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor. Upphandlingen av vaccinet har dock överklagats och måste göras om. Därför har inte vaccinationen kunnat starta.

– Det är oerhört olyckligt att unga flickor inte får den vaccination de har rätt till. Det viktigaste just nu är att lösa det dödläge som uppkommit och se till att det nationella vaccinationsprogrammet för flickor kommer igång, säger Håkan Nevall.

För mer information:

Eva Atterlöv Frisell, pressekreterare RFSU, tel: 070-552 00 81, eva.atterlov.frisell@rfsu.se

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

var kan pojkar / män vaccinera sig mot HPV???
Hej! Jag har precis fått reda på att jag har fått tonsill cancer p.g.a HPV virus. Försöker ta reda på var min 17 årige son kan vaccinera sig. Det verkar svårt att få reda på var! Är det någon som vet?

Sagt av: kent 2014-03-15 20:57:13

Svar på fråga
Anledningen till att åldern är 26 är att det är upp till den åldern studien sträcker sig och som man kunnat följa upp. Om det ser bra ut på dessa patienter om 10 år kan man vaccinera upp till 36 år.

Håkan Nevall, RFSU kliniken

Sagt av: Håkan Nevall 2011-08-18 14:45:28


Varför just till 26 år? :)

Sagt av: Christine 2011-08-17 21:56:20

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt