RFSU:s kampanj Unite for Women: Stoppa mödradödligheten

Publicerad 2010-12-09 | Uppdaterad 2011-03-01

Kommentera | 0 kommentarer

Prisbelönta Stina Wirsén stöder kampen mot mödradödligheten.

Hon har skapat mönstret på barnvagnsskyddet som delas ut till alla som går barnvagnsmarschen på Internationella kvinnodagen 8 mars 2011.

RFSU:s kampanj Unite for Women står bakom. Målet är att stoppa mödradödligheten i världen.

Stina Wirsén är prisbelönt tecknare och illustratör. Numera är hon också författare och manusförfattare.

Stina, varför tackade du ja till uppdraget att göra mönstret till barnvagnsskyddet?

– Det var ett lätt beslut. Jag har själv fött tre barn på sjukhus i Stockholm men jag var aldrig rädd. Trots att jag annars är en ganska ängslig typ. Jag hade tagit till mig statistiken, att det nästan alltid går vägen när kvinnor föder barn i Sverige. Men vi ska komma ihåg att det bara varit så en kort tid, historiskt sett.

Hur tänkte du när du började skissa på mönstret?

– Jag valde att fokusera på mödrar. Men jag ville inte exkludera papporna eftersom jag tycker att vi föder barn ihop. De kvinnliga gestalterna dominerar i mönstret men jag har klippt in en och annan pappa. Där finns också gestalter från förra sekelskiftet. Jag ville få in en känsla av att det inte bara handlar om nu - barn har vi ju gjort i alla tider.

Kommer du själv att gå RFSU:s barnvagnsmarsch 8 mars 2011?

– Ja, det hoppas jag, om jag är i Sverige.

Stina Wirsén tycker att det är en mänsklig rättighet att få föda säkert. Hygien, mediciner, tillgång till medicinsk utrustning och pengar fattas för att kvinnor i utsatta länder ska kunna göra det.

Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU, säger:

– Vi som bor i länder där kvinnor har rätt till god sjukvård, trygga förlossningar och säkra aborter bör visa solidarietet med kvinnor i andra delar av världen - där en graviditet är det farligaste en kvinna kan utsätta sig för.

Första gången, i mars 2010, gick över 600 deltagare barnvagnsmarschen i Stockholm. På Internationella kvinnodagen 8 mars 2011 startar den på 13 platser i landet.

– Vi vill att regeringen fortsatt engagerar sig i frågan om mödradödlighet och också finansierar insatser. Ju fler vi blir i barnvagnsmarschen desto starkare blir budskapet. Därför hoppas jag att ännu fler väljer att komma den 8 mars. Det är väl känt vad som behövs: preventivmedel, tillgång till säkra aborter, sexualupplysning och förlossningsvård, säger Åsa Regnér.

Anna-Lena Näsström, barnmorska på RFSU-kliniken, har nyss kommit hem från Bangladesh.

– Det är inte helt ovanligt att mycket unga flickor, 11-12 år, gifts bort med betydligt äldre män. Trots att den officiella åldersgränsen för giftermål är 18 år i landet. Samlagen skulle kunna betecknas som våldtäkter. Kvinnan har inte rätt att säga nej till sex inom äktenskapet. Hon kanske inte vet hur hon ska skydda sig. Och vet hon så kanske hon inte ens har möjlighet även om hon vill, säger Anna-Lena Näsström.

En mycket ung flicka dog under förlossningen på en klinik strax innan Anna-Lena Näsströms besök.

– Det behövs mycket mer sexualupplysning, arbete med jämställdhet och mänskliga rättigheter – på alla plan, säger Anna-Lena Näsström.

Barnvagnsmarschen på Internationella kvinnodagen 8 mars 2011 arrangeras av RFSU, kampanjen Unite for Women, som arbetar för att stoppa mödradödligheten i världen.

För mer information

Helena Björk, projektledare för RFSU:s kampanj Unite For Women
070-254 86 53 , helena.bjork@rfsu.se

 

Kerstin Danielson, pressekreterare RFSU
070-552 00 81, kerstin.danielson@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt