Skandal att unga tjejer får vänta på vaccin

Publicerad 2011-03-24 | Uppdaterad 2011-03-24

Kammarrättens beslut att upphandling av vaccin mot livmoderhalscancer måste göras om.

Kommentera | 0 kommentarer

Kammarrätten i Stockholm beslutade igår att landstingens upphandling av vaccin mot livmoderhalscancer för flickor måste göras om. Anledningen är att en otillåten ramavtalstid använts i upphandlingen.

– Nu måste beslutsfattare ta sitt ansvar och hitta en lösning. Det är inte rimligt att tolvåriga flickor ska komma i kläm och inte få skydd mot en allvarlig sjukdom, säger Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare.

År 2008 beslöt Socialstyrelsen att vaccinet skulle ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges till flickor i årskurs fem och sex, en fråga som RFSU drivit under flera år. I den första omgången av upphandlingen beslöt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att köpa in den billigare varianten som inte också skyddar mot det hpv-virus som orsakar kondylom. En konkurrerande leverantör, vars vaccin även skyddar mot kondylom, överklagade upphandlingen. Nu har Kammarrätten alltså beslutat att den måste göras om.

– Vaccinationen måste starta nu och ges till de unga flickor som har rätt till skydd. Den här processen har medfört att en hel årskull flickor inte blivit vaccinerade. Livmoderhalscancer är en allvarlig sjukdom och har dödlig utgång hos en tredjedel av de som insjuknar, säger Åsa Regnér.

– Men det är också en fråga om ekonomisk och social jämlikhet. Välbeställda föräldrar köper redan vaccinet till sina döttrar medan föräldrar med sämre ekonomiskt utrymme sällan har råd eftersom kostnaderna är höga. Det är oacceptabelt i Sverige 2011, säger Åsa Regnér.

RFSU har tidigare ifrågasatt om det inte var ”dumsnålt” att köpa in det billigare vaccinet som inte också skyddar mot kondylom. Erfarenheter från RFSU:s klinik visar att kondylom orsakar påfrestande besvär för patienten och återkommande besök inom vården. RFSU har också lyft fram att vaccinet borde ges även till pojkar, eftersom det troligen skyddar mot vissa cancerformer som bara drabbar män, till exempel peniscancer.

För mer information

Eva Atterlöv Frisell, pressekreterare RFSU
0705-52 00 81
eva.atterlov.frisell@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt