Stieg Larsson-priset till kvinnorättskämpe

Publicerad 2011-11-09 | Uppdaterad 2011-11-09

Kommentera | 0 kommentarer

Om några timmar tar Vilma Núñez de Escocia, grundare av den nicaraguanska organisationen för mänskliga rättigheter Centro Nicaragüense de Derechos Humanos, emot Stieg Larsson-priset. Hon får det för sitt långa och starka engagemang för kvinnors rättigheter i Nicaragua.

– Det är oerhört glädjande att en person som Vilma Núñez uppmärksammas på detta sätt, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU. Det är modiga människor som hon som driver utvecklingen framåt, för kvinnors rättigheter.

Nicaragua har en av världens strängaste abortlagar, abort är totalförbjudet även om kvinnans liv är i fara. Landets abortlag infördes 2006 av sandinistregeringen med Daniel Ortega i spetsen. Partiet vann också valet som hölls i söndags.

– Vilma Núñez och hennes kollegor tar stora personliga risker. Med tanke på valutgången är det oerhört viktig att länder som Sverige visar dem sitt stöd, säger Åsa Regnér.

Världshälsoorganisationen, WHO, har länge varnat för faran med restriktiva och bestraffande abortlagar. Att kriminalisera aborter gör dem inte mindre vanliga, bara mindre säkra. Varje år dör 47 000 kvinnor i sviterna efter osäkra aborter och långt fler skadas av de osäkra metoderna. Aborttalen är också ofta höga i länder där aborträtten är begränsad.

– Länder med restriktiva abortlagar tenderar även att begränsa tillgången till preventivmedel och sexualundervisning vilket leder till många oönskade graviditeter, säger Åsa Regnér. Att Vilma Núñez idag får Stieg Larsson-priset är ett steg i rätt riktning. Men även den svenska regeringen måste fortsätta driva kvinnors rätt till abort som en mänsklig rättighet.

RFSU deltar då priset överlämnas till Vilma Núñez de Escocia idag på Rival i Stockholm. RFSU deltar även i det efterföljande seminariet om aborträtten i Nicaragua och världen med start 16.30.

För mer information om RFSU:s arbete kontakta: Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU: 070 552 00 81

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt