Uganda diskuterar återigen dödsstraff mot homosexuella

Publicerad 2011-05-11 | Uppdaterad 2011-05-11

Kommentera | 0 kommentarer

Samtidigt som oppositionella i Uganda lever i en situation med ökad osäkerhet och våld, återupptar nu landets parlament diskussionen om en hårdare lagstiftning mot homosexualitet. Lagförslaget innebär bland annat att dödsstraff kan komma att införas baserat på sexuell läggning. Under två dagar har utfrågningar hållits i Ugandas parlament angående det kontroversiella lagförslaget.

Lagförslaget togs först upp 2009 men möttes av en internationell proteststorm. Protesterna gälldeatt dödsstraff skulle införas bland annat mot homosexuella som lever med hiv.

Nu har alltså förslaget för första gången diskuterats i den parlamentariska kommitté som är ansvarig. Den riksdagsman som först lade fram lagförslaget, David Bahati, hävdar att kravet på dödsstraff har tagits bort och att lagförslaget nu kan debatteras och sedan röstas om.

– Det är beklagligt och oacceptabelt att Uganda nu går vidare med det här lagförslaget. Även om klausulen om dödsstraff inte är kvar kommer lagförslaget att ytterligare försvåra situationen för homo- och bisexuella personer, säger ÅsaRegnér, generalsekreterare för RFSU.

Redan nu ärdet olagligt för två personer av samma kön att ha sex. Hbt-aktivister i Uganda,som RFSU har kontakt med, berättar att trakasserierna mot dem har ökat sedan lagförslaget lades fram 2009. I januari i år mördades en av förgrundsfigurerna för den ugandiska hbt-rörelsen, David Kato, och andra utsatta har tvingats fly från landet.

Det nya lagförslaget är ännu skarpare och innehåller till exempel ett förslag att en medborgare måste polisanmäla en person som är homosexuell. Dessutom innehåller förslaget ett förbud för att verka för homo- och bisexuellas mänskliga rättigheter.

– Det är nu viktigt att internationella samfundet agerar för att uppmana Ugandas parlament att stoppa lagförslaget och respektera de mänskliga rättigheterna. När lagförslaget presenterades 2009 fick den internationella kritiken Ugandas parlamentatt tänka om. Vi vill att svenska politiker nu fördömer detta människorättsvidriga lag örslag, säger ÅsaRegnér, generalsekreterare för RFSU. 

För mer information

Eva Atterlöv Frisell, pressekreterare RFSU, 0705 -52 00 81, eva.atterlov.frisell@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt