Unga vet för lite om riskerna med könssjukdomar

Publicerad 2011-07-04 | Uppdaterad 2011-07-04

Kommentera | 0 kommentarer

Unga studenter har oftare oskyddat sex vid första träffen och fler får könssjukdomar, visar en ny studie från Uppsala. Många av de intervjuade förstod inte att vissa könssjukdomar kan göra det svårt att få barn längre fram.

– Resultaten bekräftar det vi tidigare sett i studier av ungas sexualvanor och kondomanvändning. Många unga vet för lite om riskerna med könssjukdomar, säger Åsa Regnér, generalsekreterare, RFSU.

RFSU anser att regering och myndigheter måste göra mer för att förebygga könssjukdomar och oönskade graviditeter. Idag är frågorna spridda på olika myndigheter och anslaget för att förebygga könssjukdomar har inte höjts på 10 år trots att antalet fall av klamydia har ökat kraftigt under samma period. Även gonorréfallen har ökat i den yngre åldersgruppen.

Unga personer vill, som studien Ungkab09 tidigare visat, ha ännu mer information via nätet.

– Ökad tillgänglighet är A och O, säger Åsa Regnér.

Nerbantad sexualundervisning i skolorna ligger bakom de bristande kunskaperna bland unga, säger Tanja Tydén,en av forskarna bakom Uppsala-studien, till DN. RFSU har länge pekat på behovet av bättre sexualundervisning, högre lärarkompetens och mer skolhälsovård. På senare tid har regeringen tagit beslut som på sikt leder till förbättringar men mer stöd behövs till skolorna nu.

– Nationella kondomkampanjer behövs också, liksom generösa öppettider på ungdomsmottagningarna.  Vi vet också sedan tidigare att utsatta unga, som tar risker i andra sammanhang, också gör det när det gäller sexualitet. Det behövs mer riktade insatser till denna grupp.

– Dessutom måste fler unga män få upp ögonen för ungdomsmottagningarna. Och aktörer inom sex- ochsamlevnadsarbetet måste hitta tilltalssätt och metoder för att öka kondomanvändningen, säger Åsa Regnér.

För mer information

Kerstin Danielson, pressekreterare RFSU

0705-52 00 81, kerstin.danielson@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt