Europeiskt försvar av aborträtten på lördag i Bryssel

Publicerad 2012-03-23 | Uppdaterad 2012-03-23

Kommentera | 0 kommentarer

Imorgon, lördag, demonstrerar europeiska organisationer i Bryssel för kvinnors rätt till abort. Manifestationen arrangeras av nätverket ”Abortion Right”.

I flera av EU:s medlemsländer, till exempel i Polen, på Malta och Irland är abort förbjudet med få undantag. I andra länder så som i Spanien riskerar abortlagstiftningen att skärpas.

– Det är en oroande utveckling vi ser. Det blåser väldigt starka vindar mot kvinnors rättigheter i Europa, lördagens kraftsamling i Bryssel är oerhört viktig, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU. Det är viktigare än någonsin att vi är många som gemensamt står upp för aborträtten.

Ett annat exempel på att det går bakåt i flera av EU:s medlemsstater är Ungern som nyligen antagit en ny konstitution som anger att livet börjar vid befruktningen. Även i Rumänien förbereds ett lagförslag som innebär stora inskränkningar i möjligheten att göra en abort.

Enligt WHO ökar antalet illegala aborter i världen. Att förbjuda aborter eller göra dem svårtillgängliga gör inte att de blir färre, bara att de blir de osäkra och farliga för kvinnor. Aborttalen är ofta istället höga i länder där aborträtten är begränsad. En bidragande orsak till det är att dessa länder tenderar att även begränsa tillgången till preventivmedel och sexualundervisning.

– Klimatet har hårdnat. RFSU vill inte ha en gemensam abortlagstiftning inom EU. Men nu måste EU-minister Birgitta Ohlsson och andra statsråd fördjupa samarbetet med likasinnade länder inom EU, tydliggöra att kvinnor som nekas abort också nekas mänskliga rättigheter och göra känt att utländska kvinnor har rätt att göra abort i Sverige.

På söndag arrangerar katolska kyrkan i Belgien en demonstration mot kvinnors rätt till abort. Förra året bussades människor in från andra länder vilket även förväntas ske i år.

För mer information kontakta Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU, mobil 070 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt