Glädjande besked om minskade tonårsaborter

Publicerad 2012-10-18 | Uppdaterad 2012-10-22

Kommentera | 0 kommentarer

Nya siffror från Socialstyrelsen visar att under årets första halvår minskade antalet tonårsaborter med fyra procent jämfört med samma period förra året. Detta välkomnas av RFSU, som ser det som en framgång för sexualupplysningen och det preventiva arbete som pågår runt om i landet.

- Kvinnor måste ha möjlighet att själva bestämma över sin kropp, när de vill ha barn och med vem. Därför är det så viktigt med sexualundervisning och tillgång till preventivmedel, inte minst för unga människor. Mer insatser behövs också för att få fler killar att besöka ungdomsmottagningarna, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.

Enligt Socialstyrelsen genomfördes i Sverige totalt 18 907 aborter på kvinnor i åldrarna 15-44 under första halvåret 2012, vilket innebär i genomsnitt 20,9 aborter per 1 000 kvinnor i befolkningen. Det är oförändrade siffror jämfört med motsvarande period 2011.

De flesta utfördes bland kvinnor i åldrarna 20-24 år, med 34 aborter per 1 000 kvinnor. I den yngsta gruppen, åldrarna 15-19 år, genomfördes genomsnitt 19 aborter per 1 000 kvinnor. Det tyder på att trenden rörande tonårsaborter fortsätter nedåt.

Några uppgifter om så kallade medicinska aborter, där graviditeten avbryts med läkemedel, framgår inte av Socialstyrelsens preliminära sammanställning. Men tidigare gjordes majoriteten av alla aborter före graviditetsvecka nio - och de allra flesta oönskade graviditeter avbröts medicinskt.

- Det är en positiv utveckling vi ser i Sverige, säger Kristina Ljungros. Men det finns ändå skäl att varna för de krafter i Sverige, Europa och världen som vill inskränka rätten till fri abort. Att göra aborter svårtillgängliga eller förbjuda dem gör inte att de blir färre, bara att de blir de osäkra och farliga för kvinnor.

För mer information, kontakta:
Jonas Morian (070-552 00 81)

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt