Idag rullar 28 barnvagnsmarscher runt om i Sverige mot mödradödlighet.

Publicerad 2012-03-08 | Uppdaterad 2012-03-07

Kommentera | 0 kommentarer

Idag går kvinnor och män RFSU:s barnvagnsmarscher på 28 olika orter i Sverige - från Kalix i norr till Sjöbo i söder. De gör det för att protestera mot att1000 kvinnor i världen dör varje dag för att de blivit gravida och inte har tillgång till mödrahälsovård eller säkra aborter.

– Att få ner mödradödligheten med 75 procent mellan 1990 och 2015 är ett av FN:s millenniemål, men tyvärr är det just detta som går allra sämst, säger Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare. Nu måste världens länder kraftsamla och engagera sig både politiskt och ekonomiskt i detta arbete.

Ett av RFSU:s krav är att minst 10 procent av den svenska biståndsbudgeten ska gå till arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Genom att öka tillgången till preventivmedel, sexualundervisning, mödrahälsovård och säkra aborter kan mödradödligheten minska. Ett bra exempel på detta är Bangladesh som lyckats få ner mödradödligheten i landet med 40 procent på nio år genom satsningar av det slaget.

– Det är fantastiskt att så många engagerar sig genom att gå vår barnvagnsmarsch, säger Åsa Regnér. Det är just engagemang som kan få saker att hända.

Efter barnvagnsmarschen i Stockholm träffar RFSU utrikesminister Carl Bildt för att lämna över politiska krav och för att ha ett samtal om arbetet mot mödradödlighet.

För mer information eller kontakt med våra mammaambassadörer Sissela Kyle, Alexandra Pascalidou, Katarina Wennstam eller Karin Alfredsson: Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU på 070 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt