Nu öppnar Liquid – en mötesplats för hbtq-ungdomar i Linköping

Publicerad 2012-02-03 | Uppdaterad 2012-03-01

Kommentera | 0 kommentarer

Linköpings kommun och RFSU Linköping öppnar nu ett fritidshäng för hbtq-ungdomar.

För första gången i Östergötland öppnar nu en fritidsgårdsverksamhet som enbart riktar sig till hbtq- ungdomar. Projektet är ett samarbete mellan Linköpings kommun och RFSU Linköping och finansieras av Allmänna Arvsfonden.

Syftet med Liquid – Linköpings Queer Identity – är att skapa en plats för hbtq-ungdomar där de kan hänga och vara trygga i att kunna vara öppna med sin sexualitet och/eller könsidentitet. De ska få vara i ett sammanhang där de får vara normen och där de under trygga former får träffa andra ungdomar och vuxna, och vara delaktiga i en kreativ verksamhet.

- I samhället finns starka normer som säger oss att män och kvinnor ska attraheras av varandra och som också säger oss hur vi ska vara kvinnor och män på rätt sätt – och att en endast kan vara man eller kvinna. Då kan det som ungdom vara svårt att vara öppen som hbtq-person, om en inte känner sig bekväm i de ramar som denna norm – heteronormen – sätter. Även om de flesta hbtq-ungdomar mår bra, så är ohälsa och dåligt mående mer förekommande i denna grupp än bland ungdomar generellt. Genom att skapa trygga rum där dessa ungdomar kan vara öppna och där de är tillåtna att få utvecklas utan oro för omgivningens reaktioner, vill vi också ge dem möjlighet att få bli trygga och starka i sina identiteter, säger Anja Persson, projektledare för Liquid.

Liquid riktar sig till ungdomar från 12 år upp till den dag då de blir 20 år. Här finns möjlighet att pyssla, teckna, läsa läxor och få delta i workshops och aktiviteter med olika teman. Liquid blir en plats där ungdomar kan få träffa andra hbtq-personer och på så sätt kunna få identifiera sig med andra och bli stärkta i sig själva. Dessutom vill Liquid kunna ge en grund till olika kreativa verksamheter, som kan ge ungdomar verktyg att skapa och på så sätt bli stärkta i sin förmåga.

– Även genom föreläsningar, workshops och filmkvällar med olika teman hoppas vi kunna få besökarna att känna att det finns en vidare definition av vad sexualitet och identitet kan innebära och hur olika normer påverkar vår bild av oss själva och andra. På Liquid vill vi skapa ett öppet klimat där ungdomarna, när de kommer hit, kan känna att på Liquid är hbtq normen, säger Emma Nilsson, verksamhetsutvecklare på Liquid.

Liquid kommer att vara öppet varje torsdag mellan klockan 14.00 – 20.00, och öppnar första gången torsdagen den 15 mars. Liquids verksamhet kommer att ligga i Arbis lokaler på Repslagaregatan 30.

För mer information, besök hemsidan www.liquid-linkoping.se

Kontaktpersoner
Anja Persson, projektledare Liquid
anja.persson@linkoping.se
0725 – 399 214

Emma Nilsson, verksamhetsutvecklare Liquid
Emma.a.nilsson@linkoping.se
0725 – 399 213

Om Liquid och hbtq

Liquid är en mötesplats för hbtq-personer mellan 12-19 år. Hbtq är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer. Liquid är öppet för dig som är transsexuell, bi, queer, intersexuell, för dig som inte vill definiera dig, dig som är homo, intergender eller som inte vet och som har funderingar kring din sexualitet eller könsidentitet – alternativen är oändliga och hur du definierar dig är ditt val!

På Liquid kan du komma och umgås med andra ungdomar, fika, pyssla, se på film, läsa läxor, teckna eller delta i olika kreativa verksamheter. På Liquid kommer du även kunna vara med på workshops, föreläsningar och temakvällar. Du som besökare är också välkommen att ge förslag och vara med att anordna aktiviteter. När du besöker Liquid är du välkommen att ta med en vän eller ett syskon, och har du assistent är denne också välkommen att följa med. Det går också bra att höra av dig till oss som arbetar på Liquid innan, om du har några funderingar eller kanske känner dig nervös inför ett första besök. Varmt välkommen!

Heteronormen

Heteronormen är en social norm som utgår från att alla är heterosexuella och antingen är kvinnor eller män. Heteronormen syns i de förväntningar som finns på hur kvinnor och män ska vara, att det bara är möjligt att vara antingen kvinna eller man och att de förväntas bli kära i och/eller sexuellt upphetsade av varandra.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt