Ojämlika regler för assisterad befruktning kvar

Publicerad 2012-11-23 | Uppdaterad 2012-11-23

Kommentera | 0 kommentarer

Sent på torsdagen presenterade Sveriges Kommuner och Landsting utredningen om harmoniserade regler för assisterad befruktning. I slutrapporten kan man läsa att endast 6 av 21 landsting eller regioner tycker att harmoniserade regler vore bra för patienterna och för en mer jämlik vård. 6 landsting tycker inte att det är nödvändigt överhuvudtaget och 9 har inte svarat.

Från RSFU:s sida ser man det som djupt beklagligt att SKL, trots månader att utredning, missade chansen att sätta stopp för dagens diskriminerande regler.

- RFSU har i tre år kartlagt den vård som erbjuds och påpekat problemet med att vården beror på var i landet du bor. Detta är inte acceptabelt och torsdagens besked från SKL förändrar inte situationen för landets ofrivilligt barnlösa. Kostnaden för insemination och IVF-behandlingar är höga och detta innebär att ofrivillig barnlöshet kan bli en fråga om privatekonomisk situation. 10 procent beräknas vara ofrivilligt barnlösa, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.

Rapporten visar att fortsatta utredningar ska ske under första halvåret 2013. Det innebär att det kommer att dröja ytterligare minst ett år innan vissa par kommer att få behandling på lika villkor.  Följden blir att några som väntar på behandling kommer att passera åldersstrecket i avvaktan på de nationella tolkningarna. Dessutom saknas två områden för fortsatt utredning och kartläggning och det är samkönades och olikkönades lika rätt och att man inte nämner antalet försök för assisterad befruktning. Det är viktiga områden som borde ingå i fortsatta arbetet.

För mer information:
Josefin Morge, pressansvarig RFSU (070-552 00 81)

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt