RFSU: Allianspartierna måste stå upp för de mänskliga rättigheterna

Publicerad 2012-01-12 | Uppdaterad 2012-01-12

Kommentera | 0 kommentarer

Nyss kom nyheten att kravet på tvångssterilisering vid könsbyte blir kvar, trots att det finns en bred majoritet i riksdagen för att det ska slopas.

– Det är upprörande att inte de övriga borgerliga partierna står fast vi sina beslut om att ta bort kravet på att personer som ska byta kön ska steriliseras. Istället låter de Kristdemokraterna styra – frågan om transsexuellas rättigheter är tydligen mindre viktig än att hålla ihop alliansen, säger Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande.

Det har tidigare funnits planer i socialutskottet på att ta eget initiativ för att slopa tvångssterilisering och på den vägen runda KD och socialminister Göran Hägglund. Men nu väljer man alltså att låta KD styra politiken precis som i många andra frågor, till exempel den om ensamståendes rätt till insemination.

– Det är helt orimligt att KD har sådan makt över politiken. De som röstat på exempelvis moderaterna får en kristdemokratisk politik nu, säger Kristina Ljungros.

Det är bara KD och sverigedemokraterna som är emot att ta bort kravet på tvångssterilisering. Även Socialstyrelsen har gjort starka rekommendationer om att ändra lagen.

– Jag vill uppmana riksdagens ledamöter att inte acceptera beslutet utan att fortsätta att verka för transpersoners rättigheter och se till att tvångssterilisering avskaffas, säger Kristina Ljungros.

 

För mer information, kontakta: Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU

mobil: 0705-52 00 81

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt