RFSU: Bakåtsträvande politik i Europa påverkar kvinnor i hela världen

Publicerad 2012-07-05 | Uppdaterad 2012-07-05

Kommentera | 0 kommentarer

Kvinnors rätt att själva få bestämma över sin kropp håller på att försvagas kraftigt i Europa. Det som sker nu kan få allvarliga konsekvenser för kvinnors liv och hälsa.

– I flera europeiska länder finns ett starkt motstånd mot abort, preventivmedel och ungas rätt till sexualupplysning. Redan nu saknar många tillgång till dessa rättigheter och med fler konservativa regeringar, främlingsfientliga partier och ett ökat politiskt inflytande från kyrkan så försvagas kvinnors rättigheter ännu mer, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU.

Imorgon håller RFSU och Expo ett lunchseminarium i Almedalen där vi frågar oss om aborträtten är hotad i Sverige och Europa.

– Kvinnor måste ha möjlighet att själva bestämma över sin kropp, när de vill ha barn och med vem. Att göra aborter svårtillgängliga eller förbjuda dem gör inte att de blir färre, bara att de blir de osäkra och farliga för kvinnor. Vårt seminarium i morgon tar upp en angelägen diskussion, säger Åsa Regnér. Vi är därför glada att EU-minister Birgitta Olsson är en av deltagarna i vår panel.

Aborttalen är ofta höga i länder där aborträtten är begränsad. En bidragande orsak till det är att dessa länder ofta även begränsar tillgången till preventivmedel och sexualundervisning. Så är också fallet i flera europeiska länder med restriktiv abortlagstiftning.

Snart ska dessutom FN:s millenniemål vara uppnådda. Det femte målet, att minska mödradödligheten med tre fjärdedelar är ett av de som ligger längst ifrån uppfyllelse. För att komma framåt måste Sverige och EU i kommande diskussioner om global utveckling sätta allas mänskliga rättigheter i fokus – även kvinnors.

– Sverige är en stark röst för sexuella och reproduktiva rättigheter. Men den politiska utveckling vi nu har i Europa gör att den svenska regeringen måste utveckla nya strategier. Det är ett arbete som måste göras tillsammans med andra likasinnade länder för att kunna möta motståndet effektivt, både i Europa och globalt, säger Åsa Regnér.

Imorgon fredag den 6:e juli håller RFSU flera seminarier på olika teman på Joda Bar i Visby hamn. Se hela programmet nedan. Vi börjar 8.15 med frukost och samtalet: ”Hiv-monstren – finns de bara i huvudet på tidningsmakarna?”

Välkommen!

För mer information kontakta Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU på mobil 070 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt