RFSU: En stor seger för ensamstående kvinnor

Publicerad 2012-02-28 | Uppdaterad 2012-03-06

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på gravid mage och hand.

Idag skriver företrädare för Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna på SvD:s Brännpunkt att de vill ge ensamstående kvinnor möjlighet till insemination inom den svenska sjukvården. RFSU välkomnar detta besked och hoppas att de nu också går från ord till handling.

– Detta är en stor seger och en fråga som RFSU har drivit i många år. Det är verkligen dags att ändra lagen. Som det är nu får endast kvinnor som lever i en relation tillgång till insemination inom den svenska vården. Många ensamstående kvinnor reser därför utomlands, till exempel till Danmark, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

I flera länder är spermadonatorer anonyma, bland annat i Danmark, vilket gör att många barn inte kan få kunskap om sitt genetiska ursprung. Svensk lagstiftning anger att barn har rätt att söka vetskap om sitt genetiska ursprung och därför är spermadonatorer alltid kända i Sverige. Om ensamstående kvinnor får möjlighet att insemination här skulle det stärka deras barns rätt och möjlighet till kunskap om sitt genetiska ursprung.

Alla riksdagspartier utom KD och Sverigedemokraterna är för en förändring av de svenska reglerna men trots det har allianspartierna genom åren låtit KD styra över beslutet. Under flera år har det lagts motioner om denna fråga i riksdagen och det har funnits ett brett stöd för en förändring.

– Att de tre partierna nu så starkt och enat går ut och säger att de ska driva igenom en förändring av dagens lagstiftning är glädjande. Men historien visar tyvärr att när det blir skarpt läge så ger de vika för KD. Låt oss hoppas att det blir annorlunda idag då de röstar i socialutskottet säger Kristina Ljungros.

Kontakt: Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU, 070 254 27 75

Foto: SXC

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt