RFSU: Idag tog riksdagen ett stort sexualpolitiskt kliv framåt

Publicerad 2012-03-29 | Uppdaterad 2012-03-29

Kommentera | 0 kommentarer

RFSU välkomnar dagens riksdagsbeslut att ge regeringen i uppdrag att återkomma med ett lagförslag som innebär att ensamstående kvinnor ska få rätt till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården.

– Detta är en stor seger för ensamstående kvinnor och ett stort steg framåt för en modernisering av familjepolitiken. Det möjliggör för ofrivilligt barnlösa att bilda en efterlängtad familj. RFSU har drivit frågan i många år så vi är väldigt glada att riksdagen äntligen röstat igenom detta. Snart slipper ensamstående kvinnor i Sverige resa utomlands för att få hjälp med assisterad befruktning säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

Riksdagen beslutade också att ge regeringen i uppdrag att utreda frågan om surrogatmödraskap. Utredningen ska utgå från ett brett perspektiv och inkludera juridiska och etiska frågeställningar, ekonomiska överväganden och ta hänsyn till internationella förhållanden.

– RFSU välkomnar även en utredning av surrogatmödraskap. Det är viktigt att se över möjligheterna och effekterna av att tillåta surrogatmödrskap i Sverige, men även att se över regelverket kring de barn i Sverige som redan tillkommit på detta sätt utomlands säger Kristina Ljungros.

Nästa steg blir nu att säkerställa att möjligheterna till assisterad befruktning i Sverige blir desamma över hela landet. Idag beslutar respektive landsting vilka villkor som ska gälla. Det resulterar i stora skillnader till exempel vad gäller kostnad och antal försök.

– För att säkerställa att ofrivilligt barnlösa får samma möjlighet till behandling i hela landet måste dagens beslut följas upp av nationella riktlinjer. RFSU vill att reglerna kring insemination och IVF harmoniseras, säger Kristina Ljungros

 

För mer information kontakta Silvia Ernhagen, pressansvarig på RFSU,

mobil 070 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt