Kvinnors rättigheter under allvarligt hot i USA

Publicerad 2012-02-08 | Uppdaterad 2012-02-09

Kommentera | 0 kommentarer

Nyligen drevs en ny lag igenom i Texas som försvårar för kvinnor att göra abort. Lagen innebär att läkare måste berätta för den abortsökande kvinnan om hur fostret ser ut och också visa ultraljudsbilder.

– Detta är ett sätt att skuldbelägga kvinnor som söker abort, trots att det är lagligt i USA. Vi har under många år följt abortmotståndet i USA och vet att det hårdnar och kanaliseras genom metoder på delstatsnivå som vid en första anblick inte verkar så aggressiva, t ex påtvingade ultraljudsbilder som i Texas, obligatoriska samtal med terapeuter och samtal om adoption som alternativ till abort. Allt detta är sådant som i praktiken försvårar för kvinnor att få tillgång till säkra aborter.

Presidentvalskampanjen som redan pågår för fullt har lockat fram ett allt mer öppet motstånd mot kvinnors rättigheter. Nu protesterar katolska präster kraftigt mot att Obamas nya hälsovårdslag också innefattar rätten till preventivmedelsrådgivning och till preventivmedel. Från och med den 1 augusti måste nämligen alla preventivmedel täckas i den nya hälsovårdsförsäkringen.

– Det är väldigt bra att tillgången till preventivmedel förbättras i USA och att det ska gälla för alla kvinnor i landet genom den nya hälsovårdslagen. Tillgång till preventivmedel är en förutsättning för att kvinnor själva ska kunna bestämma när de vill ha barn. Även katolska kyrkan borde inse att detta är ett sätt att undvika oönskade graviditeter, säger Åsa Regnér.

Världshälsoorganisationen, WHO, har länge varnat för faran med restriktiva och bestraffande abortlagar eftersom det inte leder till färre aborter bara farligare sådana. Aborttalen är ofta höga i länder där aborträtten är begränsad och en bidragande orsak till det är att dessa länder tenderar att begränsa även tillgången till preventivmedel och sexualundervisning.

– Det är sorgligt att se hur starkt motstånd det finns mot kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i USA. Just nu pågår en slags tävling mellan de republikanska presidentkandidaterna om vem som kan vara mest emot. Jag hoppas nu att det amerikanska folket och president Obama står upp för kvinnors rättigheter i det kommande presidentvalet, säger Åsa Regnér.

För mer information: Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU, 070 - 552 00 81, silvia.ernhagen@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt