RFSU: Screening mot livmoderhalscancer är effektivt

Publicerad 2012-03-02 | Uppdaterad 2012-03-02

Kommentera | 0 kommentarer

En ny studie nyligen publicerad i tidskriften British Medical Journal visar att cellprovtagningar är effektiva för att upptäcka cellförändringar men också att de spelar roll då det finns tecken på redan utvecklad cancer.

RFSU har länge drivit att vaccination mot hvp-virus, som kan leda till livmoderhalscancer, ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och vara gratis. Efter en utdragen upphandlingsprocess påbörjas nu vaccinationer succesivt i hela landet.

– Men även om flickor nu ska vaccineras så har vi alltid också sagt att det är viktigt att cellproven ändå tas för att så snabbt som möjligt kunna sätta in åtgärder, vilket studien nu också visar är effektivt. Det är därför viktigt att skolor, vårdcentraler och andra vaccinationsställen tydligt förmedlar det till de som nu vaccineras, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Det är mycket viktigt att man på alla sätt förebygger den allvarliga sjukdomen livmoderhalscancer. Varje år insjuknar 450 kvinnor och ca 140 kvinnor dör. Både vaccination och cellprovtagning behövs. En av fördelarna med gratis vaccin till skolflickor är att alla går i skolan och får ett skydd oavsett familjens inkomstläge.

– Det är ändå viktigt att cellprovtagning för att upptäcka livmoderhalscancer är geografiskt och ekonomiskt lättillgängliga så att även socialt utsatta kvinnor kan genomgå screening. Därför stödjer RFSU att cellprovtagningen blir gratis, säger Åsa Regnér.

För mer information kontakta Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU på 070 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt