RFSU deltar på världsmöte om bristen på preventivmedel i världen

Publicerad 2012-07-10 | Uppdaterad 2012-08-13

Kommentera | 1 kommentar

På onsdag den 11/7, träffas RFSU, svenska biståndsministern Gunilla Carlsson och andra företrädare för världens länder och civila samhället i London för att diskutera ett stort globalt problem – det faktum att 220 miljoner kvinnor och flickor i utvecklingsländerna saknar preventivmedel.

Mötet arrangeras av den brittiska regeringen och Bill och Melinda Gates Foundation med stöd av FN:s befolkningsfond, UNFPA. Ett av målen är att säkerställa politiskt och finansiellt åtagande så att ytterligare 120 miljoner kvinnor får tillgång till preventivmedel 2020.

– Tillsammans med 1305 andra organisationer uppmanar RFSU världens regeringar att ställa sig bakom initiativet. Miljontals kvinnor i utvecklingsländerna utsätts för risker vid graviditet som är lätta att åtgärda exempelvis genom bättre tillgång till mödravård, bättre förlossningsvård och tillgång till säkra aborter. Men att öka tillgången på preventivmedel är ett effektivt sätt att arbeta förebyggande, säger Ann Svensén, chef för RFSU:s enhet för policy, opinion och påverkan.

Uppnås målet år 2020 blir det 100 miljoner färre oönskade graviditeter i världen, 200 000 färre kvinnor och flickor kommer att dö på grund av graviditet och förlossning och nära 3 miljoner färre bebisar kommer att dö under sitt första år.

– Att själv få bestämma över sin kropp och sin reproduktion är en rättighet. I London får världens länder en möjlighet att gemensamt enas om att öka insatserna för att förbättra kvinnors och flickors möjlighet att få tillgång till sina reproduktiva rättigheter, säger Ann Svensén.

För mer information kontakta Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU på 070 552 00 81.

RFSU samverkar med Countdown2015Europe för att öka tillgången till preventivmedel i världen.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Bra !
En mycket bra artikel som är lätt att förstå med inga jobbiga paragrafer och lätt att hitta källor.

Sagt av: Johan 2013-03-01 09:07:45

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt