RFSU på plats i Washington på Världsaidskonferensen

Publicerad 2012-07-24 | Uppdaterad 2012-07-24

Kommentera | 0 kommentarer

På söndag, 22 juli, öppnas den19:e världsaidskonferensen, Aids 2012, i Washington. I år är temat ”Turning the Tide”. Konferensen avslutas den 27 juli.

– Mötet i Washington samlar världens ledande experter inom området hiv/aids. Jag ser fram emot att få ta del av ny kunskap om bland annat kvinnors situation, som numera är de som globalt sett smittas i störst utsträckning, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU.

Konferensen belyser många aspekter av hiv-epidemin, bland annat hur män som har sex med män bäst nås i det förebyggande arbetet. Men även andra områden så som medicinska framsteg och unga människors rättigheter lyfts. För att ha möjlighet att ta ansvar för sin sexualitet och hälsa måste människor ha tillgång till preventivmedel, sexualundervisning och möjlighet att testa sig.

– Detta är sådant som är självklarheter för oss i Sverige men i många andra länder är dessa rättigheter kontroversiella, säger Åsa Regnér.

Runt 34 miljoner människor lever med hiv i världen, drygt 5000 av dem finns i Sverige. Många menar att om världens regeringar mobiliserar och tar till sig de framsteg som gjorts på det medicinska området samt förstärker de preventiva insatserna i de mest drabbade länderna kan spridningen av hiv stoppas.

– I Sverige har människor som lever med hiv tillgång till gratis mediciner men så är det inte överallt. Däremot har vi andra problem, exempelvis med den svenska lagstiftningen som UNAIDS kritiserar oss för, och som lägger ett alltför stort ansvar för hiv-preventionen på människor som lever med hiv, säger Åsa Regnér. Frågan kommer säkert upp i Washington och vi hoppas att Sverige inom kort ser över smittskyddslagen och rättstillämpningen.

Mer information finns här: www.aids2012.org och här: www.unaids.org

Följ oss på Twitter från konferensen: @rfsu

För mer information, intervju med RFSU eller andra på plats i Washington, kontakta Silvia Ernhagen, pressansvarig, på + 46 70 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt