RFSU välkomnar KD:s omsvängning om tvångssterilisering – en seger för mänskliga rättigheter

Publicerad 2012-02-18 | Uppdaterad 2012-02-18

Kommentera | 1 kommentar
Göran HägglundGöran Hägglund mfl slår fast att alla är lika mycket värda, på DN debatt idag. (Foto: Kristdemokraterna)

Kristdemokraterna meddelar idag att de vill avskaffa kravet på tvångssteriliseringar för personer som genomgår en könskorrigering.

– Detta är en stor seger i arbetet för mänskliga rättigheter, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

Äntligen har Kristdemokraterna lyssnat på vårdpersonal, Socialstyrelsen, människorättsorganisationer och andra aktörer som engagerat sig i transsexuellas rättigheter.

Dagens 40-åriga lagstiftning, könstillhörighetslagen från 1972, kräver att personer som genomgår en könskorrigering är svenska medborgare, ogifta, över 18 år och sterila. Det är steriliseringskravet som orsakat heta politiska diskussioner den senaste tiden. Socialstyrelsen rekommenderar i en utredning från 2011 att kravet om sterilisering tas bort, något som äntligen verkar bli verklighet när även KD nu anser att kravet bör tas bort.

Frågan har även fått stor internationell uppmärksamhet. Organisationer som Human Rights Watch och RFSU:s internationella paraplyorganisation IPPF har riktat kritik mot Sverige och ifrågasatt varför vi inte står upp för mänskliga rättigheter.

– Kristdemokraterna är det parti som har makten över familjepolitiken, detta är ett steg framåt i arbetet för människors rätt att få bilda familj och själva bestämma över sin reproduktion. Nu hoppas vi att arbetet fortsätter i samma riktning, säger Kristina Ljungros.

För mer information kontakta Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU, 070 552 00 81.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

HBT blogg
http://homosexualbisexualtransgender.blogspot.com/

Sagt av: Sara 2012-02-22 13:01:19

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt