RFSU:s samarbetsorganisation i Georgien attackerades

Publicerad 2012-05-21 | Uppdaterad 2012-05-21

Kommentera | 0 kommentarer

När RFSU:s samarbetsorganisation Identoba genomförde en marsch igår i Tiblisi, Georgien för att uppmärksamma IDAHO, ”Internationella dagen mot homofobi” utsattes de för en våldsam attack. De är nu oroliga för sin egen säkerhet.

Marschen gick från centrala Tiblisi och polis fanns på plats för att säkerställa deltagarnas säkerhet men plötsligt blev demonstranterna attackerade av personer från organisationen ”Georgian Orthodox Parents’ Uninon”.

– Polisen tog medlemmar från vår organisation i förvar och flera av våra medlemmar skadades. Många fick också utstå verbala kränkningar från polisen. Just nu vet vi inte hur många som skadats och vi är oroliga för vår säkerhet. Händelsen måste utredas men mycket pekar på att polisen tystar ner det som hänt, säger Elina Glakhashvili, ordförande i organisationen Identoba.

RFSU arbetar aktivt i Georgien med att stärka hbt–personers rättigheter och samarbetar sedan länge med Identoba. Det som hände i Tiblisi igår visar på behovet av detta arbete. Identoba arbetar mot diskriminering genom att dokumentera övergrepp mot mänskliga rättigheter, granska statens ageranden utifrån dess åtaganden samt stärka hbt-personer direkt via rådgivning

– Det är helt oacceptabelt att hbt-personer ska behöva vara rädda för sin egen säkerhet och till och med frukta för sitt liv år 2012, säger Maria Andersson, verksamhetschef på RFSU. Nu måste omvärlden reagera och se till att det som hänt utreds ordentligt.

Videoklipp från manifestationen

För mer information ring: Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU på 070 552 00 81.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt