Upphävt förbud mot samkönade relationer i Malawi

Publicerad 2012-11-07 | Uppdaterad 2012-11-07

Kommentera | 0 kommentarer

Malawi, i sydöstra Afrika, upphäver sin lagstiftning mot samkönade sexuella relationer, i avvaktan på formellt beslut från landets parlament. Detta har landets justitieminister slagit fast. Polisen har tills vidare fått order om att inte arrestera eller åtala homosexuella.

RFSU, som alltid arbetat för alla människors rätt att få välja partner, betraktar beskedet som ett framsteg. Homosexualitet är olagligt i de flesta afrikanska länder och i Malawi har ”homosexuella handlingar” varit straffbart med upp till 14 års fängelse.

2010 dömdes två malawiska män för ”offentlig oanständighet” efter att året innan ha genomfört en traditionell malawisk förlovningsceremoni. Åtalet fördömdes internationellt och ledde till indraget bistånd från flera västländer – ett hårt slag mot Malawi, som har bland de lägsta inkomsterna per capita i världen.

– Den malawiska konstitutionen garanterar rätten till mänsklig värdighet och personlig frihet, jämlikhet och privatliv, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros. Det är därför väldigt glädjande att landets regering tar sin grundlag på allvar och erkänner även samkönade relationer. Vi hoppas nu att detta ska ge återverkningar även på andra håll på den afrikanska kontinenten.

Den afrikanska stadgan om mänskliga och folkens rättigheter förbjuder diskriminering, med hänvisning till FN:s konvention om civila och politiska rättigheter (ICCPR) som inkluderar skydd av privatliv och frihet från diskriminering.

Malawis president Joyce Banda deklarerade i ett tal till landets parlament, kort efter sitt tillträde i april 2012, att hon ville häva förbudet mot homosexualitet:

– Vissa lagar som antagits […] kommer att upphävas skyndsamt. [...] Detta inkluderar bestämmelserna om oanständigt beteende och onaturliga handlingar.

Det är mot den bakgrunden landets myndigheter ändrar sin praxis. Ännu återstår dock ett verkligt beslut om lagändring. Beskedet från landets justitieminister välkomnas ändå av RFSU:s systerorganisation i Malawi, genom den globala organisationen IPPF.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt