Välkommet beslut, men ännu ingen jämlikhet för ofrivilligt barnlösa i Sverige

Publicerad 2012-09-26 | Uppdaterad 2012-09-26

Kommentera | 1 kommentar

I dag, onsdag den 26 september, väntas politikerna i Norrlandstingens regionförbund fatta beslut i frågan om villkoren för infertilitetsbehandling. Detta välkomnas av RFSU, som länge arbetat för att ofrivilligt barnlösa ska ges likvärdig vård. Man hoppas nu att detta innebär ett slut på diskrimineringen i fråga om vård mellan samkönade och olikkönade par i Norrland.

Det är i dagsläget tre län i Sverige – Västerbotten, Västernorrland och Östergötland – som har olika prissättningar för samkönade och olikkönade par vad gäller assisterad befruktning. Barnönskande par i samkönade relationer har i Västerbotten och Västernorrland på egen hand fått bekosta inseminationsförsöken – till en kostnad av 12 000 kronor per försök, samtidigt som olikkönade par erbjudits samma vård till vanlig patientavgift.

– Vi gläds över att Norrlandslandstingen nu tar bort denna diskriminerande praxis, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros. Fortfarande är det dock stora variationer mellan olika landsting om hur många försök som görs med insemination och In vitro-fertilisering (IVF).

Kristina Ljungros understryker att trots de förändrade reglerna i Norrlandslandstingen kommer man även fortsättningsvis erbjuda färre inseminations- och IVF-försök än många andra landsting. Och fortfarande har landstinget i Östergötland olika prislappar för samkönade respektive olikkönade par som söker hjälp.

– Ännu råder inte jämlikhet för landets ofrivilligt barnlösa, säger Kristina Ljungros.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har fått i uppdrag att under hösten se över de lokala reglerna, med förhoppningen om att nå mer harmoniserade regler. Detta ser RFSU fram emot och hoppas att ojämlika villkor för den vård man erbjuds beroende på vem man lever med och var, snart är historia.

– Att kunna bilda familj ska inte vara en fråga om var i landet du bor, din sexualitet eller din privatekonomiska situation, avslutar Kristina Ljungros.

För mer information

Jonas Morian, pressansvarig RFSU (070-552 00 81)

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 


Vi får betala 15000kr i Västernorrland inte 12000, så ni vet!

Sagt av: Eva 2012-09-27 11:52:27

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt