Varje dag dör 1000 kvinnor i världen för att de blivit gravida – 8 mars rullar Unite for Women vidare

Publicerad 2012-03-05 | Uppdaterad 2012-03-05

Kommentera | 0 kommentarer

RFSU:s kampanj ”Unite for Women” fortsätter för tredje året i rad. I år arrangeras barnvagnsmarscher i rekordmånga städer – på 25 orter runt om i landet.

– Det enorma gensvaret vi fått för kampanjen och barnvagnsmarschen visar att människor är engagerade i denna akuta fråga. De, liksom RFSU, tycker att det är oacceptabelt att 1000 kvinnor i världen kvinnor dör varje dag bara för att de saknar tillgång till preventivmedel, mödravård eller säkra aborter. För flickor i världen mellan 16 och 19 år är det här den vanligaste dödsorsaken, säger Åsa Regnér RFSU:s generalsekreterare.

Ett av FN:s millenniemål är att få ner mödradödligheten med 75 procent mellan åren 1990 och 2015, det ser tyvärr inte ut att lyckas om inte världens regeringar ökar takten betydligt.

– Den svenska regeringen har frågan högt upp på dagordningen och det är glädjande, säger Åsa Regnér. Samtidigt har det svenska stödet till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i biståndet sjunkit. Det visar en granskning som RFSU har gjort. Vi hoppas få se en ökning i den kommande budgeten till bland annat preventivmedel, sexualupplysning, arbete med att öka tillgången till säkra aborter och förlossningsvård.

I Stockholm lämnar barnvagnsmarschen Norrmalmstorg kl. 12.00 och när den anländer till Myntorget kl. 13.00, träffar Åsa Regnér utrikesminister Carl Bildt på UD för att samtala om arbetet mot mödradödligheten och lämna över årets politiska krav.

– Vi är glada att Carl Bildt tar emot oss i år. Det är ett tydligt ställningstagande från regeringens sida att de prioriterar detta arbete. Men den politiska viljan måste åtföljas av ekonomiskt åtagande, säger Åsa Regnér.

Kontakt: Silvia Ernhagen, pressansvarig RFSU, 070-552 00 81, silvia.ernhagen@rfsu.se

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt