Bakslag för aborträtten i USA – kvinnors rättigheter hotade

Publicerad 2013-11-05 | Uppdaterad 2013-11-07

Efter en serie domstolsutslag stängdes närmare hälften av Texas abortkliniker i fredags. I och med det blossar den segdragna striden kring abortfrågan i USA upp på nytt.

Kommentera | 1 kommentar
Demonstrant utanför abortklinik i Harlingen i Texas i oktober 2013.

Demonstrant utanför abortklinik i Harlingen, Texas, i oktober 2013. Foto: Julia Lindemalm.

I går vände sig flera kvinno- och medborgarrättsorganisationer i Texas och USA till landets högsta domstol med sina protester och begärde överprövning av beslutet att stänga klinikerna. RFSU hoppas att de får gehör för sina protester.

De nya reglerna infördes i princip över en natt och konservativa politiker i Texas, Oklahoma, Mississippi och många andra delstater arbetar nu målmedvetet för att införa nya lagar som gör det allt svårare att kunna driva abortkliniker. De har stöd från stora grupper djupt religiösa som anser att frågan om att inskränka aborträtten är en av de viktigaste politiska frågorna i USA.

Stängningen av klinikerna har omedelbart drabbat kvinnor som är oönskat gravida och kvinnor som bokat tid får vända i dörren.

– Att stänga abortkliniker och inskränka aborträtten leder inte till färre aborter. Istället blir de farligare eftersom kvinnor som blivit oönskat gravida då använder sig av osäkra metoder, som kan kosta dem livet eller skada dem allvarligt, säger Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande och styrelseledamot för IPPF Europa.

– De som nu slåss för aborträtten står upp för individens rätt att kunna avsluta en oönskad graviditet och de anser att amerikanska kvinnors konstitutionella rätt att bestämma över sin kropp är hotad i grunden. Därför begär nu flera av USA:s största kvinno- och medborgarrättsorganisationer att Högsta domstolen skyndsamt ska överpröva Texaslagen. Den tolfte november får vi svar då guvernören i Texas ska lämna in sina förslag för den nya strängare abortlagen. RFSU hoppas att fler internationella organisationer hjälper till och sätter politisk press. Rätten till abort är en mänsklig rättighet och det är ett stort bakslag när den rätten inskränks på det här sättet, säger Kristina Ljungros.

För kontakt och mer information:
Josefin Morge, pressansvarig för RFSU
Tel: 070-552 00 81
E-post: josefin.morge@rfsu.se

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Wendy Davis
i rosa sneakers stod hon och talade för kvinnors rätt till abort i Texas, Wendy Davis heter hon och är tillagd till samlingen av mina vardagshjältar. Men vindarna blåste alldeles för stark åt fel håll när det kom till abortlagen. Men jag tror inte att sista ordet är sagt Texas. Inte på långa vägar.

Sagt av: Lotta Yltéus 2013-11-20 10:15:53

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt